Brukselka na rynek świeży i do przetwórstwa

Autor: www.sadyogrody.pl 24 marca 2022 12:57

Brukselka na rynek świeży i do przetwórstwa Apetita F1 jest odmianą średnio późną/ fot. materiały prasowe

W 2021 r. do księgi ochrony Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych została wpisana kapusta brukselska Apetita F1, pochodząca z hodowli Instytutu Ogrodnictwa-PIB.

Apetita F1 została wytworzona z wykorzystaniem linii androgenicznych i cechy samoniezgodności w Pracowni Genetyki i Hodowli Roślin Warzywnych Instytutu Ogrodnictwa - PIB w Skierniewicach.

Odmiana Apetita F1 - czym się charakteryzuje?

Apetita F1 jest odmianą średnio późną. Charakteryzuje się wysoka plennością. Główki są przeznaczone do bezpośredniego spożycia oraz do przetwórstwa.

Jak podają hodowcy, Apetita F1 to odmiana heterozyjna. Uprawiana jest na zbiór w terminie od połowy października do połowy listopada. Tworzy główki zielone, zwięzłe o średniej wielkości, kuliste i wyrównane. Charakteryzuje się średnią wysokością roślin (ok. 90 cm) oraz stożkowatym do cylindrycznego kształtem łodygi. Rośliny posiadają silny nalot woskowy oraz intensywnie zieloną barwę.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI