Arbuzy z Południa Mazowsza stają się konkurencyjne

Autor: SadyOgrody.pl 12 września 2022 20:31

Arbuzy z Południa Mazowsza stają się konkurencyjne Paweł Myziak, właściciel firmy handlowej Euro-Papryka, wiceprezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP / fot. redakcja

Południe Mazowsza słynie z produkcji papryki, cukinii i bakłażanów. Od niedawna tamtejsi producenci produkują również arbuzy.

Na południu Mazowsza sezon na polskie arbuzy rozpoczyna się około 10 sierpnia i kończy się z końcem września. Produkowane są tam arbuzy które były testowane przez plantatorów od pięciu lat. Podstawą wyboru odpowiednich odmian były walory smakowe, a nie wydajność.

Uprawa arbuzów na Południu Mazowsza

- Skupiliśmy się na selekcji arbuzów i odmian tych arbuzów ze względu na ich smak dlatego, że wiemy że nie jesteśmy w stanie wydajnościowo wygrać z arbuzami produkowanymi na południu Europy - mówi Paweł Myziak, właściciel firmy handlowej Euro-Papryka, wiceprezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP. 

Więcej o polskich arbuzach w materiale wideo: 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI