Amerykanie: Współczesne pomidory nie smakują tak jak kiedyś. Winne są geny



Wirtualna Polska - 16 maja 2019 09:37


Wirtualna Polska informuje, że naukowcy z amerykańskiego Cornell University twierdzą, że znaleźli powód, dla którego współczesne pomidory już nie smakują tak, jak kilkadziesiąt lat temu. Wszystkiemu winne mają być geny. Polscy hodowcy są jednak zdystansowani. - Być może amerykańskie pomidory zmieniły smak. Ale na pewno nie polskie - mówią.

Zdaniem naukowców z USA, dziś 90 proc. dostępnych na amerykańskim rynku pomidorów ma zubożoną wersję genu TomLoxC - tego, który odpowiada za smak tego warzywa. Przedstawiciele uniwersytetu przekonują jednak, że gen łatwo przywrócić. Wystarczy, że hodowcy będą selekcjonować odpowiednie pomidory na swoich uprawach.

Krzysztof Leszka, hodowca pomidorów z okolic Kalisza, jest wyraźnie tymi wynikami zaskoczony. - Zajmuję się tym od 20 lat i nie mogę powiedzieć, żeby pomidory były dziś gorsze niż kiedyś. Absolutnie - przekonuje. 

- W Holandii na przykład słyszałem, że rzeczywiście - polskie pomidory mają zdecydowanie lepszy smak niż te holenderskie. No i ja się z tym zgadzam, bo polski pomidor to najlepszy pomidor - komentuje producent. 

Więcej w Wirtualnej Polsce.