Pomimo deszczowej, a nawet śnieżnej aury, która utrzymuje się obecnie w kraju, pąki w sadach rozwijają się coraz bardziej. W czasie lustracji przyjrzeliśmy się na jakim etapie rozwoju są odmiany Gala Schniga Schnico Red, Golden Delicious i Idared w rejonie Warki.
W niektórych sadach ruszyła ochrona zapobiegawcza przeciwko parchowi jabłoni. Często do pierwszych zabiegów wykorzystywane są środki zawierające kaptan i związki miedzi. Warto jednak pamiętać, że niektóre środki zostały w tym roku wycofane z rejestru i nie mogą być używane do ochrony sadów.
Dzięki korzystnej pogodzie ostatni weekend minął pod znakiem wzmożonej ochrony sadów. Poniedziałek to ostatni dzień sprzyjających warunków atmosferycznych do wykonania oprysków. Później nadejdzie zmiana pogody.
Do połowy kwietnia należy dostarczyć drzewom kluczowe makroskładniki - azot, potas, fosfor i magnez. Wyznaczając dawki należy ocenić zasobność gleby, ale też przewidywane owocowanie - ilości pąków kwiatowych i siłę wzrostu drzew.
Pierwsze mrozy uderzyły we włoskie sady w połowie marca powodując szkody przede wszystkim w owocach pestkowych regionie Emilii-Romanii, Wenecji Euganejskiej i Toskanii. Od początku tego tygodnia całe Włochy stanęły w obliczu kolejnej fali mrozu, śniegu, a nawet gradu który dotyka kwitnące sady wszystkich gatunków owoców...
Na okres nabrzmiewania i pękania pąków kwiatowych przypada termin zwalczania przędziorków za pomocą oleju parafinowego. Wiosenne stosowanie oleju w polskich sadach stało się praktycznie standardem.
Ze względu na zmianę pogody i dojrzewanie otoczni grzybów wywołujących parcha jabłoni, w najbliższych dniach warto przeprowadzić zabieg preparatami miedziowymi.
Jak donosi serwis Italiafruit, połowa Włoch została dotknięta mrozem. Po kilku ostatnich nocach w wielu regionach temperatury w sadach owocowych przekroczyły -6 st. Celsjusza, nie ma powodów do optymizmu. Według tamtejszych plantatorów sytuacja jest krytyczna.
Synoptycy IMGW wydali ostrzeżenia pierwszego stopnia przed przymrozkami dla większości kraju. Temperatura przy gruncie może spaść do -6 st. C. Już minionej nocy termometry odnotowały spadki temperatur nawet do -4 st. C.
Z początkiem kwietnia należy dostarczyć drzewom kluczowe makroskładniki. Na początku skupiamy się na azocie.
CHF
4,12 -0,52%
GBP
5,24 -0,26%
USD
3,80 -0,13%
ON
5,20 0 gr
LPG
2,59 -2 gr
W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).
Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.
Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).
Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.
Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.
Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.