×

Subskrybuj newsletter
sadyogrody.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole

Znakowanie soków i nektarów owocowych - jakie nieprawidłowości?

Autor: www.sadyogrody.pl/ IJHARS 21 stycznia 2021 10:48

Znakowanie soków i nektarów owocowych - jakie nieprawidłowości? IJHARS przeprowadziła kontrolę znakowania soków i nektarów, syropów owocowych/ fot. shutterstock

W III kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę znakowania soków i nektarów, syropów owocowych. Objęto nią łącznie 116 podmiotów, w tym 55 podmiotów zajmujących się produkcją, konfekcjonowaniem i składowaniem oraz 61 sklepów detalicznych.

Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 318 partii, w tym: 193 partii soków i nektarów (dodatkowo skontrolowano 2 partie napojów na bazie soków i 1 partię musu owocowego), 54 partii syropów owocowych i 68 partii cukru.

Nieprawidłowości stwierdzono w przypadku 59 partii, w tym:

- 39 partii soków, nektarów i napojów na bazie soków (19,9% skontrolowanych partii danej grupy asortymentowej),
- 15 partii syropów owocowych (27,8% skontrolowanych partii danej grupy asortymentowej),
- 5 partii cukru (7,4% skontrolowanych partii danej grupy asortymentowej).

Dotyczyły one m.in.:

Soki, nektary i napoje

- Nieprawidłowej nazwy („sok owocowy” dla wyrobu zawierającego również sok imbirowy).

- Stosowania niedozwolonych (np. „bez dodatku wody, bez dodatku konserwantów” i „bez cukru” w przypadku soku) lub niezgodnych z prawdą (np. „100% naturalny” na napoju zawierającym ekstrakt z kolendry i barwnik) deklaracji odnoszących się do składu produktu.

-Braku informacji o pasteryzacji lub podawania informacji wprowadzających w błąd odnośnie sposobu produkcji (np. określenia „sok bezpośredni” sugerującego, że jest to sok świeżo wyciśnięty, a nie pasteryzowany; sformułowania „świeży przez 14 dni od otwarcia” sugerującego, że dany produkt nie został poddany utrwalaniu; umieszczenia sprzecznych ze sobą informacji dotyczących tłoczenia na zimno i jednoczesnej pasteryzacji).

- Podania niezgodnie z przepisami informacji o dacie minimalnej trwałości, ilości nominalnej i wartości odżywczej.

Syropy owocowe

- Umieszczania na opakowaniu dwóch rozbieżnych nazw (np. na froncie – „Malina” wraz z wizerunkiem malin, a na tylnej części – „Syrop o smaku malinowym”).

- Podania niepełnej nazwy opisowej („syrop”) przy jednoczesnym wyeksponowaniu na etykiecie grafiki owocu maliny i słowa „malina” sugerujących, że jest to syrop z owoców maliny lub soku malinowego, podczas gdy wytworzono go z użyciem aromatu i dwóch różnych rodzajów soków (malinowego i aroniowego).

- Braku informacji o zastosowanym procesie pasteryzacji.

- Podania nieprawidłowej nazwy podmiotu odpowiedzialnego za znakowanie środka spożywczego.

- Umieszczenia daty minimalnej trwałości w przysłoniętym miejscu.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI