Wzrasta popularność owoców jagodowych jako dodatków do piw rzemieślniczych



www.sadyogrody.pl - 14 sierpnia 2020 09:40


Dobra dostępność truskawek, malin, porzeczek, borówek czy jagód, możliwość współpracy z plantatorami, a przede wszystkim lokalny charakter i rozpoznawalny przez konsumentów smak owoców, powoduje nieustanny wzrost udziału owoców jagodowych w ogólnej grupie dodatków do piw rzemieślniczych.

W 2019 roku na krajowym rynku piw rzemieślniczych zadebiutowały 954 premierowe piwa z dodatkami, do których 850 razy dodane zostały owoce i warzywa. Spośród nich owoce jagodowe stanowią prawie 20% i są najliczniejszą grupą krajowych owoców, używanych przez piwowarów - podaje blog Piwna Zwrotnica, analizujący trendy oraz nowości wypuszczane przez polskie browary.

Owoce jagodowe to najpopularniejsza grupa polskich owoców używanych przez rzemieślniczych piwowarów. Obok truskawki, maliny, czarnej porzeczki, warzone są również piwa z aronią, jeżyną, agrestem, żurawiną, jagodą kamczacką oraz czerwoną porzeczką.

Malina i czarna porzeczką są niekwestionowanymi liderami wśród owoców jagodowych, jakie dodawane są do piw rzemieślniczych. W 2019 roku malina została użyta przez polskie browary 68 razy, a czarna porzeczka 29 razy. Dla maliny oznacza to wzrost w stosunku do 2018 roku aż o 26 razy.

Wzrost w ciągu roku

Porównując rok do roku, w 2019 browary wypuściły na rynek 32 piwa z dodatkiem owoców jagodowych więcej niż w 2018. Spośród 150 premierowych piw – 93 zostały uwarzone przez browary stacjonarne, 38 przez browary kontraktowe, a 19 powstało we współpracy polskich i zagranicznych browarów. To wyraźny wzrost w porównaniu do poprzedniego roku, co wynika również ze znacząco wyższej ogólnej liczby premierowych piw.

Dynamika rynku wciąż jest wysoka, a konkurencja wśród browarów wzrasta. Konsumenci przyzwyczajeni są szerokiej dystrybucji piw rzemieślniczych oraz dużej różnorodności stylów i smaków, co daje im swobodę i komfort wyboru swojego ulubionego piwa.

Czołówka polskich browarów

Województwami, w których w 2019 roku najwięcej uwarzono piw z dodatkiem owoców jagodowych były mazowieckie oraz śląskie. To właśnie te dwa województwa skupiają sporą liczbę browarów stacjonarnych i kontraktowych, wliczając w to czołowe browary takie jak: Pinta, Funky Fluid czy Maltgarden, wypuszczające co tydzień nowe piwa w różnych stylach.

Liderami w produkcji piw z dodatkiem owoców jagodowych w 2019 były browary stacjonarne – Stu Mostów z Wrocławia, Zakładowy z Poniatowej i Ziemia Obiecana z Pabianic, a wśród browarów kontraktowych – Monsters, Maltgarden i Birbant. Dodatek owoców jagodowych pozwala na uzyskanie wyjątkowego koloru piwa, a także soczystej kombinacji smaków, po które chętnie sięgają konsumenci. Szczególnie widoczne to jest w sezonie wiosenno-letnim, kiedy wzrost temperatur oraz pojawiające się stopniowo różne gatunki owoców, zachęcają do kupowania napojów łączących w sobie orzeźwienie i smaki lokalnych plantacji.

Style z dodatkiem owoców

Dominującymi stylami, w których używano owoców jagodowych nadal są piwa kwaśne, IPA i APA oraz stouty. W porównaniu do 2018 roku trendy nie zmieniły się, choć na rynku pojawił się nowy styl – Pastry Sour, który charakteryzuje się między innymi dużym dodatkiem pulp i soków owocowych.
Owoce łączone były z piwem różnymi sposobami. Do 70 piw trafił tylko jeden rodzaj owocu, w 43 piwach owoce współgrały z innym dodatkiem, 37 piw łączyło w sobie mieszanki różnych owoców jagodowych, w 26 smak owoców był podkreślony laktozą, a 11 piw dodatkowo poddano leżakowaniu w beczkach dębowych.

Szczególnie często używanymi owocami były malina, czarna porzeczka i jagoda. Rzadziej dodawane były aronia czy agrest. Mniejszym zainteresowaniem piwowarów cieszyły się jagoda kamczacka, poziomka czy świdośliwka, co wynika w większości z nikłej dostępności tych owoców oraz braku znajomości tych owoców.

- Lokalność jest dziś wartością samą w sobie. Jednak dla producentów owoców jagodowych i polskich piwowarów rzemieślniczych jest ona też szansą na eksport. Owoce jagodowe są charakterystyczne dla naszego klimatu. Duże amplitudy temperatur, rocznych i dziennych, dają im intensywny smak i kolor. Nigdzie też na świecie nie produkuje się ich tak wiele. Cieszy fakt, że kraft docenia to bogactwo - mówi Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.

Produkcja owoców jagodowych i piwny kraft to już dziś przykłady wybitnych kompetencji produkcyjnych i sukcesów eksportowych. W ich połączeniu ciągle drzemie wielki potencjał.