Wysokie ceny barierą dla rynku żywności ekologicznej w Polsce

Autor: portalspozywczy.pl 11 września 2021 16:47

Wysokie ceny barierą dla rynku żywności ekologicznej w Polsce Żywność ekologiczna jest droższa niż konwencjonalna ponieważ jej produkcja i dystrybucja jest droższa. / fot. shutterstock

Żywność ekologiczna jest droższa niż konwencjonalna ponieważ jej produkcja i dystrybucja jest droższa. Tylko w przypadku cen skupu mleka ceny mleka organicznego są średnio o ok. 30 proc. wyższe niż mleka konwencjonalnego - mówił Jakub Olipra, Ekonomista, CreditAgricoleBank Polska na 18. Forum Spółdzielczości Mleczarskiej w Białymstoku.

Wysokie ceny są barierą dla rynku żywności ekologicznej w naszym kraju. Istnieje dodatnia nieliniowa zależność pomiędzy poziomem zamożności, a udziałem żywności ekologicznej w wydatkach na żywność ogółem. Nawet w najbogatszych krajach udział tej kategorii w wydatkach na żywność ogółem nie przekracza 10 proc.

Jakub Olipra zwrócił uwagę, że konsumenci dokonując decyzji pomiędzy zakupem dwóch produktów poza własnymi preferencjami patrzą na stosunek ich cen, nie poziomy cen. - Nie trzeba zwiększać dochodów konsumentów by pobudzić konsumpcję droższego dobra. Wystarczy poprawić stosunek jego ceny do dobra tańszego, co uruchomi efekt substytucyjny - uważa ekonomista.

- Aby zwiększyć spożycie żywności ekologicznej należy poprawić stosunek jej ceny do żywności konwencjonalnej. W tym celu poprzez odpowiednią interwencję polityki gospodarczej należy podrożyć produkcję żywności konwencjonalnej i potanić produkcję żywności ekologicznej – takie podejście prezentuje Europejski Zielony Ład.

Więcej na www.portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI