Współpraca rolników kluczem do rozwoju rynku eko-żywności (wideo)



www.portalspozywczy.pl - 29 czerwca 2018 13:39


Zdaniem Zbigniewa Kozłowskiego, dyrektora ds. rozwoju Sante, podstawowymi warunkami rozwoju rynku żywności ekologicznej jest świadomość społeczeństwa, dostępność produktów oraz zamożność.




Konsumenci muszą wiedzieć i zrozumieć dlaczego za produkty ekologiczne płaca więcej. Muszą mieć świadomość w jaki sposób rolnictwo ekologiczne przyczynia się do ochrony środowiska, zrównoważonego rozwoju i dobrostanu zwierząt. To wszystko wymaga edukacji i wiedzy – zaznacza Zbigniew Kozłowski.

{film;13196}

Jego zdaniem, jest wiele czynników, które ma wpływ na wysokie ceny żywności ekologicznej. Jednym z nich, jest fakt, że wiele surowców jest sprzedawanych za granicę, gdzie są albo przetwarzane albo pakowane i wracają do Polski jako produkt finalny. Na każdym etapie rośnie marża.

- Kluczem do rozwoju tego segmentu jest to, aby rolnicy się zrzeszali, wspólnie negocjowali z sieciami handlowymi i zakładami małe przetwórnie – dodał dyrektor ds. rozwoju Sante.