
Budowa obiektu badawczo-rozwojowego „Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych” została ukończona, a nowy budynek zostanie uroczyście otwarty 16 listopada 2021 roku o godzinie 10:00.
Centrum będzie pełnić funkcje badawczo-rozwojowe ukierunkowane na komercjalizację wyników badań i kreowanie innowacji w projektowaniu produktów żywnościowych na bazie owoców i warzyw z wykorzystaniem aktualnych i perspektywicznych technologii gwarantujących wysoką jakość i bezpieczeństwo.
Oferta Centrum skierowana jest w sposób szczególny do podmiotów gospodarczych, a także do sektora publicznego w tym uczelni wyższych i instytutów naukowych.
IO-PIB zakłada, że produkty, które będą powstawać w CPPO będą atrakcyjne dla odbiorców zarówno pod względem jakości odżywczej, jak i funkcjonalności, co przełoży się na zwiększenie spożycia owoców i warzyw oraz na popyt na produkty z nich wytwarzane.
- Mając do dyspozycji park maszynowy i technologiczny będziemy mogli pracować nad zwiększaniem asortymentu znanych produktów typu: soki NFC, soki przecierowe typu smoothie czy dżemy, ale też opracowywać technologie dla nowych, innowacyjnych produktów przekąskowych na bazie surowców ogrodniczych, pozycjonowane w segmencie żywności funkcjonalnej i wysokiej jakości - informuje Instytut Ogrodnictwa-PIB.
Projekt został współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego 2014 2020
Nie przegap najważniejszych wiadomości
CHF
4,72 -0,62%
GBP
5,32 -0,23%
USD
4,33 -0,50%
ON
6,81 -20 gr
LPG
3,12 -4 gr