W Skierniewicach otwarto Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych (galeria zdjęć)

Autor: Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl 16 listopada 2021 16:44

16 listopada odbyło się uroczyste otwarcie nowoczesnego obiektu badawczo-rozwojowego Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych (CPPO) przy Instytucie Ogrodnictwa -PIB w Skierniewicach. Produkty powstałe w Centrum mają być atrakcyjne dla odbiorców zarówno pod względem jakości odżywczej, jak i funkcjonalności, co ma szansę przełożyć się na zwiększenie spożycia owoców i warzyw.

Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych (CPPO) przy Instytucie Ogrodnictwa -PIB, to nowocześnie zaprojektowany obiekt, który będzie pełnić funkcje badawczo-rozwojowe. Będą one ukierunkowane na prowadzenie badań i kreowanie innowacji w projektowaniu produktów żywnościowych na bazie owoców i warzyw z wykorzystaniem aktualnych i perspektywicznych technologii gwarantujących wysoką jakość i bezpieczeństwo.

Otwarcie obiektu Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych w Skierniewicach

W ramach Projektu wybudowano obiekt spełniający wymagania dla produkcji spożywczej o powierzchni około 1400 m2. Najważniejszą częścią obiektu będą dwie wydzielone specjalistyczne hale technologiczne spełniające wymagania procesowe dla produkcji najważniejszych typów przetworów owocowych i warzywnych.

Najważniejszy z ciągów produkcyjnych to kompletna linia do wytworzenia soków NFC. Dodatkowe maszyny to m.in. multiprocesor do wytworzenia puree, dżemów i galaretek. W wyposażeniu CPPO znajduje się także konwekcyjna komorowa suszarka do warzyw i owoców z możliwością wspomagania procesu promieniowaniem podczerwonym, linia do mycia owoców i warzyw z systemem 'buble washer' dedykowana do miniprzetwórni. Hale będą wyposażone  także w demonstracyjne  urządzenie do odwadniania osmotycznego owoców i warzyw.

Na wyposażeniu Centrum znajduje się także autoklaw zanurzeniowy do utrwalania przetworów z warzyw, dla których w przeciwieństwie do przetworów z owoców, klasyczny proces pasteryzacji nie gwarantuje bezpieczeństwa mikrobiologicznego. Dla produktów suchych i płynnych będzie możliwość ich pakowania w saszetki typu 'doypack' (jeden z najczęściej wykorzystywanych systemów pakowania produktów gotowych do spożycia, jak właśnie suszone owoce i warzywa czy puree).

Oprócz części technologicznej w ramach Centrum przewiduje się utworzenie działu ukierunkowanego na badania preferencji innowacyjnych przetworów z owoców i warzyw.

Innowacje w projektowaniu produktów żywnościowych na bazie owoców i warzyw

Fot. prof. dr hab. Dorota Konopacka, dyrektor Instytutu-Ogrodnictwa-PIB podczas otwarcia Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych

- Kompetencja naszego Zakładu Przechowalnictwa i Przetwórstwa obejmuje różne formy pracy i wykorzystania super owoców i warzyw. Np. suszone śliwki których z punku widzenia dietetycznego jest niewyczerpana moc. Na rynku mamy suszone śliwki kalifornijskie, chilijskie, czy francuskie. Kupienie polskiej suszonej śliwki graniczy z cudem. Ambicją naszego Centrum jest aby śliwki z polskich ogrodów suszone były według receptur dopracowanych przez naszych pracowników i aby polscy konsumenci mogli jeść polskie owoce. Instytut od lat znany jest z tego, że przygotowuje i ma opatentowane receptury na innowacyjne przekąski. W Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach w 1994 roku powstała pierwsza receptura beztłuszczowych chipsów z jabłek – mówiła prof. dr hab. Dorota Konopacka, dyrektor Instytutu-Ogrodnictwa-PIB.

- Mamy dostęp do wielu gatunków mało znanych i rzadkich, natomiast bardzo cennych z dietetycznego punktu widzenia produktów, tj. rokitnik, dereń czy świdośliwa. Mamy wreszcie możliwość wypromowania gatunków bogatych w probiotyki, które będą pomagały projektować zupełnie nową żywność. Starami być zgodni z obecnymi strategiami - dodała profesor.

Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw zaznaczył, że zalecania żywieniowe światowe i europejskie wskazują, że połowę tego co jemy powinny stanowić owoce i warzywa, najlepiej produkty lokalne. Sezonowość produkcji powoduje, że duża część surowców musi być przetworzona i stąd potrzeba innowacyjnych technologii w przetwórstwie owocowo-warzywnym. 

- Cała branża ogrodnicza bardzo liczy, że obiekt, który jest dzisiaj otwierany, będzie nam bardzo dobrze służył. Jesteśmy trzecim w Europie producentem owoców i warzyw po Hiszpanii i Włoszech, to stawia przed nami producentami, ale również wszystkimi innymi instytucjami i organizacjami, bardzo duże i specyficzne zadania, aby wszystkie produkty dobrze zagospodarować – mówił Witold Boguta.

- Dzisiejsze przetwory z owoców i warzyw to nie są przetwory, które kiedyś produkowało. Zmieniają się trendy i oczekiwania konsumentów, ale również wytyczne dietetyków. Przetwory muszą nadążać za tymi trendami. Polska jest również największym producentem zagęszczonych soków NFC w całej Europie, drugą na świecie, to pokazuje jak olbrzymi jest nasz potencjał - powiedziała sekretarz generalny Krajowej Unii Producentów Soków (KUPS) Barbara Groele.

ZACHĘCAMY DO OBEJRZENIA NASZEJ GALERII ZDJĘĆ Z OTWARCIA CENTRUM PRZETWÓRSTWA PRODUKTÓW OGRODNICZYCH!

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.