W Polsce nie ma tradycji produkcji cydru, ale popularność cydru rzemieślniczego wzrasta (wywiad)

Autor: Albert Katana, www.sadyogrody.pl 26 lutego 2020 10:47

W Polsce nie ma tradycji produkcji cydru, ale popularność cydru rzemieślniczego wzrasta (wywiad) Tomasz Porowski i Marcin Hermanowicz; fot. cydrignacow.pl

Jeśli ktoś tak myślał, to nie było to zbyt racjonalne. Rynek cydru, nawet w Anglii, gdzie produkuje się go najwięcej, to tylko kilka procent rynku piwa. Cydr może walczyć jakością o swoją własną publiczność, ale przecież nie da się stworzyć jednym “pstryknięciem” kultury spożywania określonego trunku. Te niespełnione nadzieje dobrze oddają słowa ważnego polityka, który powiedział, że cydr jest naszym narodowym trunkiem, tylko jeszcze mało popularnym.

Podobne hasła głosili swego czasu eksperci z branży...

Eksperci, którzy w 2015 r. wygłaszali swoje prognozy dot. rozwoju rynku cydru, okazali się zbyt dużymi optymistami, może wierzyli, że jakość polskich cydrów przemysłowych będzie lepsza z każdym rokiem.

Rynek cydru w Polsce startował w roku 2013 od zera, rósł przez kolejne 3-4 lata, marketingowo w międzyczasie wzmocniony historią z rosyjskim embargiem na polskie jabłka i akcją „pij cydr na złość Putinowi”. Jednak wzrost w 2016 zahamował. W następnych latach nastąpiły spadki. Przyczyny tego stanu rzeczy są różne, ale w mojej ocenie główną była słaba jakość przemysłowych cydrów, tych ogólnie dostępnych. Inną sprawą jest to czy faktycznie mogło być inaczej skoro po pierwsze nie byliśmy częścią cydrowej kultury, a po drugie duzi producenci nie posadzili bądź nie kontraktowali właściwych odmian jabłek.

Jaka jest przyszłość polskiego cydru?

Cydr niejedno ma imię, inna jest filozofia stojąca za produkcją rzemieślniczą, a inna za przemysłową. Opowiadanie o przyszłości cydru przemysłowego zostawię „przemysłowcom” ,  natomiast mam nadzieję, że w ciągu najbliższych 10 lat rozwój cydrownictwa rzemieślniczego w Polsce będzie bardziej dynamiczny; nasze grono jest od kilku lat raczej stałe, ostatnio przybyło dwoje nowych producentów: podgrudziądzka “Cydrownia przy sadzie” i pomorski “Tabun”. Bardzo udane debiuty. 

Inspiracją dla przyszłych cydrowników mogą być miejsca takie jak „Kwaśne Jabłko” na Warmii czy wspomniany „Tabun” na Pomorzu, gdzie oprócz produkcji cydru właściciele zajmują się agroturystyką, oferują świetne jedzenie. Stwarzają tym samym znakomite okoliczności do poznawania i docenienia smaku prawdziwego jabłecznika. 

Zainteresowanie cydrem rzemieślniczym powoli wzrasta, dobrym przykładem jest to, że jeszcze kilka lat temu najlepsze restauracje w kraju nie miały cydru w karcie, a dziś już tak. Czasami cydr jest tam jest traktowany jako uboższy kuzyn wina, ale za to coraz milej widziany. 

Sojusznikiem cydrowników rzemieślników jest też prężne środowisko związane z piwem kraftowym, które coraz bardziej otwiera się na nasze produkty.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.