Spodziewany jest wzrost produkcji zagęszczonego soku pomarańczowego



Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl - 12 czerwca 2019 15:18


- W sezonie 2018/19 obserwujemy bardzo duży wzrost światowej produkcji pomarańczy i to zarówno pomarańczy kierowanych na rynek konsumpcyjny, jak i owoców do przetwórstwa (ok. 21 proc), głównie z powodu sprzyjających warunków pogodowych – mówiła Karolina Załuska, ekspert ds. rolnictwa z BGŻ PNB Paribas S.A., podczas XXII Międzynarodowego Sympozjum Krajowej Unii Producentów Soków w Karpaczu.

- Nadal w produkcji dominują pomarańcze przeznaczone do konsumpcji bezpośredniej (58 proc.). Pomarańcze jako surowiec do przetwórstwa stanowią tylko 41 proc. światowej produkcji – mówiła Karolina Załuska.

W Brazylii zbiory pomarańczy na cele przetwórcze mają wzrosnąć o 8,5 proc. w stosunku do roku ubiegłego. Natomiast w Stanach Zjednoczonych prognozuje się bardzo duży wzrost pierwszy raz od wielu lat – aż o 66 proc. Prawdopodobnie wielkość produkcji pomarańczy w USA zostanie skorygowana w dół – dodała.

Według prognoz USDA, globalna produkcja cytrusów do przetwórstwa wyniesie 21,2 mln ton w przypadku pomarańczy (wzrost 21 proc. w porównaniu do roku ub.). Spodziewany jest także wzrost produkcji grejpfrutów ok. 0,8 mln ton (2,69 proc.) i cytryn ok. 2,05 mln ton (3 proc.).

- Większe zbiory pomarańczy do przetwórstwa spowodują wzrost globalnej produkcji zagęszczonego soku pomarańczowego. W sezonie 2018/19 prognozuje się wzrost 22,5 proc. (2 mln ton). Od wielu lat w strukturze produkcji dominuje Brazylia i w obecnym sezonie kraj ten umocni swoją pozycję wytwarzając ponad 62 proc. światowej produkcji koncentratu soku pomarańczowego. Stany Zjednoczone pozostaną drugim producentem soku pomarańczowego na świecie z 16 proc. udziałem w globalnej produkcji.

Głównym krajem eksportującym zagęszczony sok pomarańczowy jest Brazylia (76 proc.), następnie Meksyk (13 proc.), UE (4 proc.), USA (3 proc.), RPA (2 proc.). Zagęszczony sok pomarańczowy importuje głównie Unia Europejska (51 proc.), Stany Zjednoczone (24 proc.), Kanada (7 proc.), Japonia (5 proc.), Chiny (4 proc.), Rosja (3 proc.), Australia (2 proc.).

Karolina Załuska zwróciła uwagę, że spadek konsumpcji soków cytrusowych jest w ostatnich latach szybszy niż soków ogółem. Na sezon 2018/19 – ze względu na wzrost wolumenu produkcyjnego – USDA szacuje, że nastąpi 1,5 proc. wzrost konsumpcji zagęszczonego soku pomarańczowego na świecie.