Skontrolowano jakość handlową przetworów owocowych



www.sadyogrody.pl/ IJHARS - 14 lutego 2020 11:09


W IV kwartale 2019 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów owocowych i orzechów. Produktami priorytetowymi były dżemy, konfitury, powidła, marmolady, suszone i kandyzowane owoce, orzechy i bakalie - informuje IJHARS.

IJHARS podaje, że kontrolą objęto 61 podmiotów. W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 88 partii. Z uwagi na niewłaściwy wygląd zakwestionowano 1 partię (1,1%).

Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 96 partiach, z czego 17 zakwestionowano (17,7%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły głównie zaniżonej lub zawyżonej zawartości ekstraktu ogólnego.

Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 115 partii, z czego w 33 stwierdzono nieprawidłowości (28,7%). Dotyczyły one m.in.:
- zastosowania nazwy niezgodnej z przepisami (w odniesieniu do zawartości ekstraktu ogólnego wymaganego dla dżemów, konfitur, powideł i marmolad);
- braku w nazwie opisowej informacji wskazujących na szczególne przetworzenie produktu;
- braku podkreślenia nazwy składnika powodującego alergie lub reakcje nietolerancji za pomocą pisma wyraźnie odróżniającego ją od reszty wykazu składników;
- niewłaściwego podawania informacji o zawartości owoców, okresie przydatności do spożycia, warunkach przechowywania i wartości odżywczej;
- braku lub podania błędnych danych identyfikacyjnych producenta.