
Produkcja większości przetworów owocowych nie wykazuje znaczących tendencji wzrostowych, zarówno na rynku mrożonek, jak i soków zagęszczonych. W przypadku soków zagęszczonych dochodzi jednak do dużych wahań. O sytuacji na rynku soków zagęszczonych informowała dr hab. Bożena Nosecka, profesor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej-PIB, podczas Sympozjum KUPS.
- Produkcja większości przetworów owocowych nie wykazuje znaczących tendencji wzrostowych, zarówno na rynku mrożonek, jak i soków zagęszczonych. W przypadku soków zagęszczonych dochodzi jednak do dużych wahań. W segmencie mrożonek zmienia się skład surowcowy – wykorzystywane są głównie wiśnie, truskawki, maliny i inne owoce jagodowe - mówiła dr hab. Bożena Nosecka, profesor IERiGŻ-PIB, podczas XXIII Międzynarodowego Sympozjum KUPS, które odbyło się 18-20 maja w Gdańsku.
W przypadku soków jako surowiec dominują jabłka. W niektórych sezonach następuje załamanie produkcji na skutek niższych zbiorów, z powodu niesprzyjającej pogody (głównie przymrozków). Tak było w roku 2017. Czynniki te wpływają niekorzystnie na procesy produkcyjne soku jabłkowego i jego dostępność w poszczególnych latach.
- Produkcja zagęszczonych soków z owoców jagodowych i wiśni w sezonie 2021/22 wyniosła ok. 45 tys. ton, w tym soku wiśniowego wyprodukowano do 18 tys. ton. W sezonie poprzednim produkcja wyniosła ok. 42 tys. ton - poinformowała.
Od kilku lat obserwuje się spadek spożycia jabłek w Polsce. Zwiększają się także problemy w eksporcie. Od wprowadzenia przez Rosję embarga w 2014 r. mamy cały czas do czynienia ze spadkiem eksportu jabłek. W pierwszych latach zwiększyły się dostawy jabłek na Białoruś. W sezonie 2015/16 na ten rynek wyeksportowano 423 tys. ton, w sezonie 2016/17 – 505 tys. ton, a w sezonie 2020/21 – 116 tys. ton. Od roku 2017 widać tendencję spadkową w handlu z Białorusią. Na początku 2022 r. rynek ten został dla nas całkowicie zamknięty. Obecnie embargo zostało zniesione, ale kierunek wschodni w dużym stopniu pozostaje zamknięty na znaczne ilości eksportowanych przez Polskę jabłek. Dzięki działaniom promocyjnym Związku Sadowników RP pojawił się nowy odbiorca – Egipt, ale eksport na ten rynek obecnie napotyka duże problemy.
W sezonach z wysokimi zbiorami jabłek, jak np. rok 2018 zagospodarowanie tych owoców przez przemysł przetwórczy sięga prawie 70 proc., co pokazuje, że rola przetwórstwa w branży owocowej jest bardzo duża.
- W sezonie 2021/22 od sierpnia do marca nastąpił silny wzrost produkcji koncentratu jabłkowego. Szacuje się, że produkcja przekroczy 300 tys. ton, wobec 195 tys. ton w sezonie 2020/21. Znaczne wzrosty notują nieskoncentrowane soki jabłkowe (wzrost ok. 20 % rocznie) - mówiła dr hab. Bożena Nosecka, profesor IERiGŻ-PIB.
O sytuacji na rynku soków przeczytasz w artykule:
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,87 0,48%
GBP
5,60 0,30%
USD
4,65 0,76%
ON
7,09 -17 gr
LPG
3,25 -5 gr