Wartość rynku żywności eko na świecie szacuje się na ok. 76,6 mld EUR, 90 proc. sprzedaży jest kierowana do USA i UE. - Największym rynkiem eko są Stany Zjednoczone, wartość tego rynku szacuje się na ok. 39 mld EUR, niemieckiego na ok. 9,5 mld EUR a francuskiego ok. 6,7 mld EUR. Największą dynamiką wzrostu rynku ekologicznego może pochwalić się Irlandia (22 proc. rok do roku), a największym udziałem w segmencie FMCG Dania (10 proc.) - dodaje Zbigniew Kozłowski.
W Polsce rynek żywności ekologicznej jest wart ok. 1 mld zł, co stanowi zaledwie 0,3 proc. w całej sprzedaży FMCG.
- Podczas gdy w Szwajcarii per capita na żywność organiczną wydaje się 234 EUR, to w Polsce przeciętny Polak wydaje na eko-jedzenie ok. 4 EUR rocznie. Mamy więc naprawdę sporo do nadrobienia, rynek jest mocno wzrostowy. To nie jest chwilowa moda ale stały, długotrwały trend - dodaje dyrektor ds. rozwoju Sante.
I wskazuje czynniki determinujące wzrost tego rynku: świadomość, dostępność i zamożność.
Więcej czytaj w serwisie www.portalspozywczy.pl.