
W Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych (CPPO), jako pierwszy realizowany będzie projekt na stworzenie konstrukcji maszyny, nowoczesnego urządzenia do suszenia owoców żurawiny, a także do suszenia innych owoców miękkich - mówi w rozmowie z sadyogrody.pl prof. dr hab. Dorota Konopacka, dyrektor Instytutu Ogrodnictwa-PIB w Skierniewicach.
- Urządzenie będzie pracowało jako mikrofalowo-podciśnieniowe i mamy nadzieję, że z wykorzystaniem tej maszyny uda nam się zaproponować nowa przekąskę na bazie żurawiny bądź, aronii czy czarnej porzeczki – mówi dyrektor Instytutu Ogrodnictwa-PIB.
W Skierniewicach otwarto Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych
- Centrum zostało zaprojektowane abyśmy nie czuli ograniczenia jeśli chodzi o zastosowane surowce. Będziemy przetwarzać te gatunki, na których ‘stoi’ polskie ogrodnictwo, a więc jabłka, gruszki, śliwki. Natomiast startujemy od urządzenia do suszenia żurawiny. W następnej kolejności będzie jagoda kamczacka i mamy nadzieję zaproponować receptury na przetwarzanie świdośliwy – mówi prof. Konopacka.
Cała rozmowa z dyrektor Instytutu Ogrodnictwa-PIB w materiale wideo
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,47 -0,75%
GBP
5,38 -1,75%
USD
4,31 -1,74%
ON
7,27 -18 gr
LPG
3,64 -2 gr