Innowacyjne przetwórstwo owoców i warzyw

- Urządzenie będzie pracowało jako mikrofalowo-podciśnieniowe i mamy nadzieję, że z wykorzystaniem tej maszyny uda nam się zaproponować nowa przekąskę na bazie żurawiny bądź, aronii czy czarnej porzeczki – mówi dyrektor Instytutu Ogrodnictwa-PIB.

W Skierniewicach otwarto Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych 

- Centrum zostało zaprojektowane abyśmy nie czuli ograniczenia jeśli chodzi o zastosowane surowce. Będziemy przetwarzać te gatunki, na których ‘stoi’ polskie ogrodnictwo, a więc jabłka, gruszki, śliwki. Natomiast startujemy od urządzenia do suszenia żurawiny. W następnej kolejności będzie jagoda kamczacka i mamy nadzieję zaproponować receptury na przetwarzanie świdośliwy – mówi prof. Konopacka.

Cała rozmowa z dyrektor Instytutu Ogrodnictwa-PIB w materiale wideo