Rozwija się przetwórstwo ogrodnicze (wideo)



Krystyna Zagórska, www.sadyogrody.pl - 20 stycznia 2022 11:30


W Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych (CPPO), jako pierwszy realizowany będzie projekt na stworzenie konstrukcji maszyny, nowoczesnego urządzenia do suszenia owoców żurawiny, a także do suszenia innych owoców miękkich - mówi w rozmowie z sadyogrody.pl prof. dr hab. Dorota Konopacka, dyrektor Instytutu Ogrodnictwa-PIB w Skierniewicach.

{film;21612}

Innowacyjne przetwórstwo owoców i warzyw

- Urządzenie będzie pracowało jako mikrofalowo-podciśnieniowe i mamy nadzieję, że z wykorzystaniem tej maszyny uda nam się zaproponować nowa przekąskę na bazie żurawiny bądź, aronii czy czarnej porzeczki – mówi dyrektor Instytutu Ogrodnictwa-PIB.

W Skierniewicach otwarto Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych 

- Centrum zostało zaprojektowane abyśmy nie czuli ograniczenia jeśli chodzi o zastosowane surowce. Będziemy przetwarzać te gatunki, na których ‘stoi’ polskie ogrodnictwo, a więc jabłka, gruszki, śliwki. Natomiast startujemy od urządzenia do suszenia żurawiny. W następnej kolejności będzie jagoda kamczacka i mamy nadzieję zaproponować receptury na przetwarzanie świdośliwy – mówi prof. Konopacka.

Cała rozmowa z dyrektor Instytutu Ogrodnictwa-PIB w materiale wideo