
Rolnictwo ekologiczne w Polsce rośnie w siłę! Jak wynika z najnowszych danych IJHAR-S - w ubiegłym roku, w porównaniu do danych z 2019 r., wzrosła zarówno powierzchnia upraw w ekologii, jak również liczba producentów ekologicznych w naszym kraju.
Może nie jest to jeszcze 25% upraw pod ekologią - jak wynika z założeń Zielonego Ładu - ale i tak jest to dobra wiadomość: łączna powierzchnia ekologicznych użytków rolnych w naszym kraju to - według stanu na dzień 31 grudnia 2020 - 509,3 tys. ha, wobec 507,6 tys. ha na koniec 2019 r.
Wzrosła też liczba producentów ekologicznych. Według najnowszych danych IJHAR-S, na koniec 2020 r. było ich w naszym kraju 20 274 (wobec 20 144 rok wcześniej), z czego18 575 osób zajmowało się produkcją rolną, 250 przedsiębiorców dostarczało ekologiczny kwalifikowany materiał siewny i wegetatywny materiału rozmnożeniowego, 30 osób prowadziło ekologiczne pasieki, 40 osób prowadziło zbiór ze stanu naturalnego, a 11 osób hodowało ekologicznie ryby (lub uprawiało wodorosty). Reszta zajmowała się przetwórstwem i sprzedażą.
Najwięcej ekologicznych producentów gospodaruje w woj. warmińsko- mazurskim – 3 270 osób, i prawie w całości jest to produkcja rolna. 43 osoby dostarczają ekologiczny kwalifikowany materiał siewny i wegetatywny materiału rozmnożeniowego. W tym województwie notuje się też największą powierzchnię pod uprawami ekologicznymi - 108,8 tys. ha.
Więce na temat rozwoju rolnictwa ekologicznego przeczytasz na farmer.pl.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,75 -0,53%
GBP
5,38 0,35%
USD
4,41 -0,16%
ON
7,01 -9 gr
LPG
3,16 -2 gr