Przetwory owocowe - jaka jakość handlowa w 2021 roku?

Autor: www.sadyogrody.pl 15 listopada 2021 14:20

Przetwory owocowe - jaka jakość handlowa w 2021 roku? Jaka jakość handlowa przetworów owocowych w 2021 r.?/ fot. shutterstock

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej dżemów, konfitur, marmolad, kompotów, owoców w zalewie lub syropie i innych przetworów słodzonych. Objęto nią 113 podmiotów (49 producentów i 64 sklepy). Co wykazano?

Jak informuje IJHARS, w zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 173 partie. Ze względu na niewłaściwy wygląd i konsystencję owoców zakwestionowano 1 partię (0,6%).

Jakość handlowa przetworów owocowych 

Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 173 partiach, z czego 34 zakwestionowano (19,7%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły: zaniżonej zawartości ekstraktu ogólnego, zawyżonej lub zaniżonej zawartości cukrów, zaniżonej masy netto, obecności substancji konserwującej w produkcie, w którym nie jest dozwolona.

Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 295 partii, z czego w 79 stwierdzono nieprawidłowości (26,8%). Dotyczyły one m.in.:

- Użycia nazwy „dżem” i „konfitura” dla wyrobów niespełniających wymagań określonych w przepisach dla takich produktów.

- Podawania składu wyrobu gotowego niezgodnie z zasadą malejącej kolejności.

- Podawania niepełnych lub nieprawidłowych nazw składników.

- Braku informacji o warunkach przechowywania produktu.

- Braku lub niewłaściwego miejsca podania informacji o sposobie utrwalenia („produkt pasteryzowany”).

- Nieprawidłowego podania daty minimalnej trwałości.

- Braku obowiązkowej informacji „sporządzono z … g owoców na 100 g produktu”.

- Braku oświadczenia porównawczego dla produktów o obniżonej zawartości cukru.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI