Fresh Plaza podaje, że aby dowiedzieć się, w jaki sposób przetwarzanie produktów może wpłynąć na zawartość składników odżywczych, CNN skonsultował się z Mario G. Ferruzzi, profesorem w Departamencie Żywności, Bioprzetworzenia i Nauk o Żywieniu na Uniwersytecie Stanu Karolina Północna.
Pakowane mixy sałat są często wstępnie "prane". Jednak mycie, które służy oczyszczeniu produktów, może również uszkadzać tkanki roślinne i wystawiać je na działanie tlenu rozpuszczonego w wodzie użytej do mycia. Może to spowodować utratę witamin rozpuszczalnych w wodzie i wrażliwych na tlen, takich jak witamina C i kwas foliowy witaminy B.
Mimo to, Ferruzzi powiedział, że firmy "robią to w taki sposób, aby zmaksymalizować jakość, a to może zminimalizować straty" i że po myciu w liściach pozostaje jeszcze wiele składników odżywczych - czytamy na portalu.
Co ciekawe, siekanie może faktycznie zwiększyć ilość korzystnych związków znanych jako polifenole: substancje chemiczne roślinne o właściwościach przeciwutleniających, które mogą pomóc chronić przed rozwojem nowotworów, chorób układu krążenia, cukrzycy, osteoporozy i chorób neurodegeneracyjnych.
- "Po uszkodzeniu tkanki roślinne mają zdolność uwalniania większej ilości polifenoli jako reakcji stresowej" - powiedział Ferruzzi.