Niemieckie Stowarzyszenie Przetwórstwa: Katastrofalne załamanie upraw w Europie i znaczny wzrost cen



www.bogk.org - 14 października 2020 15:32


Niemieckie Federalne Stowarzyszenie Przetwórstwa Owocowego, Warzywnego i Ziemniaczanego (BOGK ) w Bonn wystosowało oficjalny alert jako podsumowanie sytuacji na tegorocznym rynku owoców do przetwórstwa, w którym wskazuje na katastrofalne załamanie upraw w Europie i znaczny wzrost cen.

W związku z kryzysem w branży przetwórstwa owoców wywołanej epidemią koronawirusa w tym sezonie brakowało nie tylko pracowników przy zbiorach, ale także pojawiły się koszty związanie z koniecznymi środkami ostrożności. Co więcej, podobnie jak w poprzednim roku, same zbiory były katastrofalne, czemu towarzyszył znaczny wzrost cen.

 - Ogólnie sytuacja jest jeszcze bardziej ekstremalna niż w 2019 r. - mówi Werner Koch, dyrektor zarządzający Federalnego Stowarzyszenia Przemysłu Owocowego, Warzywnego i Ziemniaczanego (BOGK) w Bonn. 

- Z powodu pogody w Europie doszło do poważnych nieurodzaju. Krótki zbiór moreli z Bułgarii wyniósł 80%! Brakowało również dużych ilości malin z Serbii (-20%) oraz truskawek z Polski (-30%). Ponadto występowały poważne problemy z jakością wielu owoców w Europie Środkowej i Wschodniej z powodu częstych opadów. Silne porażenie pleśnią odnotowano w truskawkach z Polski. Wynik: wielu truskawek nie udało się w ogóle zebrać. To samo dotyczy moreli z Hiszpanii, gdzie utrzymująca się deszczowa pogoda zniszczyła dużą część zbiorów - dodaje.

W związku z kryzysem związanym z Covid-19 dostępnych było znacznie mniej pracowników do zbiorów niż wynikało z zapotrzebowania. W samych Niemczech podczas zbioru owoców jagodowych brakowało nawet 30% niezbędnych pracowników. Ponadto wszyscy rolnicy ponosili wysokie koszty ze względu na dodatkowe wymagania, takie jak oddzielne zakwaterowanie, koncepcje higieny i zwiększone koszty rozpoczęcia pracy przez pracowników do zbioru.  

Największe wzrosty cen odnotowano w przypadku malin i czarnej porzeczki. Po żniwach w 2019 r., które doprowadziły do ​​znacznych wzrostów cen z powodu słabych zbiorów, efekt ten utrzymał się w 2020 r. Wysoki popyt na świeże owoce dodatkowo ograniczył dostępność dla przemysłu przetwórczego.

- Ogólnie rzecz biorąc, można powiedzieć, że spowodowało to prawie podwojenie cen niektórych owoców w ciągu ostatnich dwóch lat - mówi Koch.