Julian Pawlak, KUPS: Konsumenci zrezygnują z napojów przez podwyżkę VAT

Autor: RZECZoBIZNESIE 09 maja 2019 12:59

Julian Pawlak, KUPS: Konsumenci zrezygnują z napojów przez podwyżkę VAT Julian Pawlak /fot. PTWP

Wzrost VAT na napoje owocowe spowoduje odejście konsumentów od tego typu produktów, bo podrożeją. Konsekwencje planowanych podwyżek są jednak szersze – spadek zatrudnienia w branży o 25 proc., niższe wpływy tytułem podatków lokalnych, zmiana struktury spożycia na rzecz gorszych jakościowo napojów gazowanych – mówił Julian Pawlak, prezes Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków, w programie Marcina Piaseckiego.

Prezes Julian Pawlak mówił o początkach związanych z klasyfikacją fiskalną napojów owocowych, opodatkowanych stawką 5%. – „Jedna grupa to napoje, które zawierają minimum 20% składnika owocowego lub warzywnego. W Polsce ta grupa bardzo dobrze się rozwinęła, jest ewenementem na skalę europejską. Do tej pory ta grupa była w jednej kategorii VAT z sokami i nektarami” – wyjaśniał Julian Pawlak.

Wskazywał również na istotne elementy, wynikające z propozycji MF dot. matrycy VAT. Jedną z nich jest fakt, iż napoje owocowe, w sposób niezrozumiały, zostały zakwalifikowane do grupy towarów luksusowych – obok takich produktów jak m.in. homary, krewetki czy skorupiaki. Jednocześnie prezes KUPS zwrócił uwagę, że w uzasadnieniu do poprzedniej nowelizacji ustawy z 2011 r. uznano napoje owocowe za podstawowe produkty żywnościowe, do których dostęp powinien być jak najszerszy.

– „Co od tego czasu się zmieniło, że napoje owocowe trafiły do kategorii produktów luksusowych, nie bardzo rozumiem” – zastanawiał się prezes Pawlak. Jednocześnie MF zaproponowało obniżki podatku VAT na takie produkty jak chipsy, słone przekąski, słodycze – typu wafle czy ciastka. – „Naszym zdaniem zadecydowało o tym podejście technokratyczne Ministerstwa Finansów” – mówił prezes KUPS.

Julian Pawlak w trakcie rozmowy w studiu Rzeczpospolitej wskazywał na konsekwencje planowanych podwyżek VAT na napoje owocowe, w tym odejście konsumentów od tego typu produktów. Potwierdzają to ostatnie badania Instytutu Pollster z marca br. Wynika z nich, że po wzroście cen napojów owocowych 75% badanych albo zrezygnuje w ogóle z tych napojów albo wybierze słodzone napoje gazowane. Skutki VATu to również znaczące obciążenie dla producentów napojów i producentów rolnych.

Wg wyliczeń KUPS, podwyżka, tylko dla jednej firmy i jej otoczenia, z którym współpracuje, to konsekwencje dla ok. 1400 osób, w tym spadek zatrudnienia o 25%, co oznacza także obniżkę wpływów tytułem podatków lokalnych. - „Rolnictwo i ogrodnictwo w Polsce stoi na bardzo wysokim poziomie. Polska jest pierwszym producentem jabłek w Europie i drugim na świecie, pierwszym producentem czarnej porzeczki, wiśni i aronii, drugim producentem truskawki – to są ogromne ilości owoców, które produkujemy i musimy zagospodarować. Większość z nich eksportujemy, ale znacząca jej część jest zagospodarowana pod kątem produkcji napojów owocowych” – mówił J. Pawlak.

- „Spożycie polskich owoców może się zatem zmniejszyć o 75%, a 60% mniej owoców zostanie zagospodarowane pod kątem produkcji napojów owocowych. To aż 150 tys. ton owoców, w tym samych jabłek 120 tys. ton” – mówił Pawlak. „Polska zmaga się nadal z problemem embarga rosyjskiego oraz rosnącą konkurencją ze Wschodu, szczególnie Ukrainy. Na tym tle, zagospodarowanie każdej tony owoców jest niezwykle istotne” – przekonywał prezes KUPS.

Przedstawiciel KUPS mówił też o przewidywanym wzroście cen napojów o ok. 1,3 zł na litrze i zmianach w strukturze spożycia na rzecz napojów gazowanych, a nie soków 100%. „W Polsce aktualnie struktura spożycia napojów wynosi 50%, w Europie ten wskaźnik jest zdecydowanie niższy” – przypomniał Pawlak.

Przedstawiciel KUPS zwrócił uwagę, że w Europie poziom zawartości soku z owoców w napojach też jest zdecydowanie niższy i wynosi średnio ok. 8-10% (w Polsce jest to przynajmniej 20%, a niektóre napoje zawierają nawet 60% soku z owoców). – „Dla dobra wszystkich grup społecznych i polskiej gospodarki, podatek na soki 100%, nektary i napoje owocowe o zawartości powyżej 20% składnika owocowego i warzywnego powinien być utrzymany na poziomie stawki preferencyjnej, czyli 5%” – mówił Pawlak.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.