
Rosnący popyt na ekologiczne owoce i warzywa w UE doprowadził do tego, że coraz większa liczba holenderskich przedsiębiorców rozpoczyna działalność w zakresie rolnictwa ekologicznego w Kenii - podaje Fruchtportal.
Produkcja żywności ekologicznej w Kenii jest nadal stosunkowo niewielka, ale szybko rośnie. Ponad 182 000 hektarów ziemi podlega uprawie ekologicznej. W ramach przyszłych inwestycji w Kenii Departament Rolnictwa Ambasady Holandii poinformował o wstępnych rozmowach z trzema holenderskimi firmami zajmującymi się rolnictwem ekologicznym, aby uzyskać lepszy wgląd w trendy, korzyści, możliwości i wyzwania.
Rynki ekologiczne rozwijają się na całym świecie. Konsumenci są coraz bardziej zainteresowani zdrową i zrównoważoną żywnością, a wydatki na żywność ekologiczną rosną szybciej niż na żywność konwencjonalną. Trendy te dotyczą zarówno rynku eksportowego, jak i lokalnego.
Rośnie liczba lokalnych rynków producentów ekologicznych, a także specjalnych działów ekologicznych w supermarketach. Wielu postrzega rolnictwo ekologiczne jako interesującą opcję dla drobnych rolników w Afryce, ponieważ oferuje unikalne połączenie niskiego wkładu, ochrony środowiska i dostępu do rynków o najlepszych cenach.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
CHF
4,67 0,05%
GBP
5,26 0,55%
USD
4,26 0,75%
ON
6,09 3 gr
LPG
2,95 -3 gr