Farma Świętokrzyska: rynek żywności ekologicznej w Polsce rośnie dzięki sieciom handlowym



www.portalspozywczy.pl - 21 listopada 2019 14:58


Rynek żywności ekologicznej w Polsce rośnie już w tempie dwucyfrowym i trzeba jasno powiedzieć, że jest to możliwe dzięki sieciom handlowym – ocenia dyrektor handlowy Farmy Świętokrzyskiej Karol Gębka. Farma Świętokrzyska to jedna z największych polskich firm oferująca ekologiczne warzywa, owoce i przetwory.


- Kiedy rozpoczynaliśmy naszą działalność ponad 15 lat temu, w Polsce praktycznie nie było rynku produktów BIO. Warzywa i owoce, które produkowaliśmy, były surowcem na eksport. Praktycznie 100 proc. tego, co na początku wytwarzaliśmy, stanowiło półprodukt do produktów przetwarzanych na zachodzie – mówi Karol Gębka.

Podkreśla jednocześnie, że w ostatnich latach sytuacja diametralnie się zmieniła, a rynek żywności ekologicznej w Polsce rośnie już w tempie dwucyfrowym, najszybciej w całym sektorze żywnościowym.

– Trzeba jasno powiedzieć, że jest to możliwe dzięki sieciom handlowym. Stawiają one na te produkty, promują je, budują świadomość konsumentów. Współpracujemy praktycznie ze wszystkimi sieciami, widzimy ich pracę, doceniamy to, że promują tę żywność – podkreśla dyrektor handlowy Farmy Świętokrzyskiej.

Przekonuje, że przyszłość należy do żywności ekologicznej, bo coraz więcej polskich konsumentów szuka żywności bezpiecznej, naturalnej i zdrowej.

Czytaj więcej: www.portalspozywczy.pl.