
- Wybór jabłka jako pierwszego smaku nadzienia do Radziwiłłówki nie jest przypadkowy. Wiemy o problemach ze sprzedażą, jakie mają sadownicy od kilkunastu miesięcy. Dlatego zaproponowaliśmy rozwiązanie, które pozwoli znaleźć nowe zastosowanie dla polskich jabłek - mówi w rozmowie z serwisem www.portalspozywczy.pl Ireneusz Lichota, prezes Zentis Polska.
Drożdżówka Radziwiłłówka będzie produkowana w oparciu o dwa składniki: opracowany przez SGGW koncentrat produkowany przez firmę AKO S.A. z Bydgoszczy oraz nadzienie "frużelada" o smakach m.in. jagoda-winogrono i jabłko-winogrono produkowane przez firmę Zentis z Siedlec.
Ireneusz Lichota przyznaje, że największym wyzwaniem było stworzenie nadzienia o obniżonej kaloryczności a jednocześnie dobrych walorach smakowych.
- Myślę, że ten efekt został osiągnięty. Uważamy, że to nadzienie jest smaczne i, mimo obniżonej kaloryczności, nie różni się w smaku od innych standardowych produktów dostępnych na rynku - dodaje.
Prezes Zentis Polska zapewnił, że przygotowywane są także kolejne, poza jabłkiem, rodzaje nadzienia Radziwiłłówki.
- Postawiliśmy na tradycyjnie polskie smaki: jagoda, truskawka i wiśnia. To one będą w najbliższym czasie przygotowywane. Mieliśmy pomysł, aby wprowadzić nadzienie czekoladowe, ale jest z tym jest pewien problem, ponieważ przy zastosowanej recepturze bułki, jest ona kwaśna w smaku. Zastanawiamy się natomiast nad nadzieniem z czerwonej fasoli, które smakuje podobnie jak czekolada - dodał.
Więcej na www.portalspozywczy.pl.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,70 -0,38%
GBP
5,35 -0,34%
USD
4,33 -0,24%
ON
7,65 2 gr
LPG
3,20 4 gr