Cydr nie dla sadowników? Wywiad z właścicielem cydrowni w Chyliczkach

Autor: Albert Katana, www.sadyogrody.pl 07 lutego 2020 11:50

Zmiany przepisów miały obronić cydr przed produktami cydropodobnymi, umożliwić reklamę - bez tego cydr nie zagości w świadomości masowego konsumenta…

Cydry są traktowane po macoszemu przez nasze przepisy. Np. mają bardzo wysoką stawkę akcyzy, jak na wino - ale cydr do 5%, czyli wyłącznie przemysłowy, ma akcyzę niższą o ⅓ (cydr wysokiej jakości nigdy nie ma tak niskiej zawartości alkoholu - red.). Mają banderole, które bardzo utrudniają działalność, bo to prowadzenie dodatkowej dokumentacji, sporo skomplikowanych formalności i czas. A przy piwie tego nie ma, tam się tylko płaci niższą niż dla cydrów akcyzę i nie ma banderol, dlatego ten rynek rozwinął się do tego stopnia, że supermarkety same zabiegają o obecność piw rzemieślniczych na swoich półkach.

Mimo wszystko Pan produkuje cydr - dlaczego?

To moja pasja. Mimo daty otwarcia cydrowni - rok 2014, nie ma to nic wspólnego z embargiem. Do produkcji cydru przygotowywałem się dużo wcześniej, nim uruchomiłem cydrownię. Po prostu w roku 2011 weszły już konkretne przepisy dotyczące produkcji cydru. Przepisy, które zresztą znacznie utrudniają działalność, z tego powodu nie zwiększa się ilość producentów cydru w Polsce.

Ale przyrasta ilość amatorów tego trunku. Współpracujecie z restauracjami, rozumiem, że cydr robi się modnym napojem?

Tak, choć ten proces dzieje się bardzo powoli. Nie ma boomu cydrowego. Promujemy nasz produkt poprzez degustacje na targach, festiwalach smaków, pokazach; wymaga to dużo pracy i czasu - cydry rzemieślnicze są napojami wytrawnymi, mają bardzo mało cukru, wobec czego są trudniejsze w odbiorze od cydrów przemysłowych, które są po prostu dosładzane, żeby dały się pić. Dlatego trzeba czasu, by nauczyć się pić cydr.

Drugą sprawą jest doświadczenie producenta - dobre cydry robi się ze świeżych owoców, mieszając kilka odmian jabłek, co daje bardzo ciekawe cechy, ale tego trzeba się nauczyć, a w Polsce nie ma szkół, które by tego uczyły, natomiast szkoły angielskie nie uczą produkcji cydru z polskich jabłek.

Cydrownia to nie jest propozycja dla każdego sadownika?

Nie jest absolutnie propozycją dla sadownika - sprzedaż dwóch, trzech tirów dobrych jabłek to jest prawie roczna wartość sprzedaży małej cydrowni, natomiast organizacja cydrowni, produkcja, prowadzenie obowiązkowej i skomplikowanej dokumentacji, zorganizowanie dystrybucji itp. to jest praca, która moim zdaniem nigdy się sadownikowi nie zwróci.

Czyli jednak cydrownia to pasja – ale przynosząca wiele satysfakcji. Cydry z Chyliczek są zdobywcami wielu międzynarodowych nagród...

Przez 5 lat naszej działalności wypracowaliśmy receptury dla kilku ciekawych rodzajów cydrów. Produkujemy wytrawne cydry musujące, które refermentują w butelkach, podobnie jak wysokiej jakości wina szampańskie, jak również naturalnie słodkie, spokojne cydry lodowe. Niektóre cydry dojrzewają w beczkach dębowych, co nadaje im ciekawe smaki i aromaty. Wysoką jakość naszych cydrów potwierdzają otrzymane nagrody na konkursach cydrowych w Wielkiej Brytanii, Hiszpanii i targach Enoexpo w Krakowie.

Dziękuję za rozmowę. 

 

 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.