Wojciechowski zaakceptowany na stanowisko komisarza UE ds. rolnictwa

Autor: PAP 09 października 2019 09:58

Wojciechowski zaakceptowany na stanowisko komisarza UE ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski

Drugie wysłuchanie polskiego kandydata zostało uznane przez część europosłów za bardziej konkretne niż to z ubiegłego tygodnia. "Bardzo serdecznie dziękujemy panu Wojciechowskiemu za odpowiedzi, za to, że stały się dużo bardziej konkretne niż podczas przesłuchania w zeszłym tygodniu" - powiedział szef komisji rolnej PE, niemiecki europoseł Europejskiej Partii Ludowej Norbert Nils.

Pozytywnie o przebiegu wysłuchania wypowiadał się też Dacian Ciolos, szef frakcji Odnowić Europę. Nie wszyscy europosłowie byli jednak zadowoleni z otrzymanych odpowiedzi. "To nie doprecyzowuje tego, o co mi chodziło" - oceniła niemiecka europosłanka Marlene Mortler z EPL, która pytała Polaka o tzw. nacjonalizację Wspólnej Polityki Rolnej przez państwa członkowskie.

Sam kandydat mówił, że w poprzednim tygodniu dostał "jasny i słuszny sygnał", że od przyszłego komisarza europosłowie oczekują nie tylko otwartości na dialog, ale przede wszystkim stanowczych czynów.

"Jestem do takich czynów gotowy. Sprawy wsi, rolnictwa głęboko leżą mi na sercu" - zapewnił Wojciechowski wskazując, że wprawdzie sam nie jest rolnikiem, ale wychował się w gospodarstwie swoich rodziców i zna pracę na roli.

PRAWO I DOTACJE

Drogi Użytkowniku!

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.