Wiceminister rolnictwa: nadzór nad jakością żywności jest efektywny

Autor: PAP 06 maja 2021 14:36

Wiceminister rolnictwa: nadzór nad jakością żywności jest efektywny IJHARS sprawdza jakość handlową żywności w sklepach / fot. shutterstock

Konsolidacja nadzoru nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych zwiększyła efektywność kontroli, może ona sprawdzać żywność u producentów, w sklepach i w lokalach gastronomicznych. W 2020 r. skontrolowano 1,7 tys. podmiotów - powiedział wiceminister rolnictwa Ryszard Bartosik.

"Po blisko rocznym funkcjonowaniu zwiększonego zakresu działania Inspekcji jakości handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych obserwujemy jej większą efektywność. Połączenie zadań przyczyniło się to do efektywniejszego eliminowania nieuczciwych praktyk w produkcji i obrocie żywności, z uwagi na szybszy przepływ informacji i ujednolicenie procedur kontrolnych" - podkreślił podczas czwartkowej konferencji prasowej Bartosik.

Przypomniał, że od 1 lipca 2020 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przejęła od Inspekcji Handlowej nadzór nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych w obrocie detalicznym, w tym w sklepach i hurtowniach, na targowiskach, w placówkach gastronomicznych/cateringu, w sklepach internetowych.

Ponadto IJHARS kontroluje prawidłowości oznakowania i wykorzystania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, nadzoruje obrót detaliczny paszami dla zwierząt i kontroluje oznakowania żywności GMO.

Obecne uprawnienia umożliwiają IJHARS sprawdzanie jakości handlowej żywności na 3 etapach tj. u producentów (czym inspekcja zajmowała się przed 1 lipca 2020 r.) oraz dodatkowo w sklepach i w lokalach gastronomicznych.

Wyniki kontroli IJHARS za 2020 r. przedstawił Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Andrzej Romaniuk. Jak mówił, w 2020 r. IJHARS podczas planowych kontroli (tj. obejmujących wszystkie województwa w kraju) skontrolowała ponad 1700 podmiotów działających na rynku spożywczym.

"Zakres tematyczny kontroli ustalono na podstawie analizy prawdopodobieństwa naruszenia prawa, która obejmowała wyniki dotychczasowych kontroli i stwierdzane nieprawidłowości, udział poszczególnych grup produktów w rynku (w tym wielkość spożycia i znaczenie w diecie) oraz propozycje zgłoszone przez inne instytucje" - tłumaczył Romaniuk.

Sprawdzono jakość handlową pieczywa, przetworów warzywnych, napojów bezalkoholowych, tłuszczów do smarowania, piwa, jaj, mięsa i jego przetworów, wyrobów ciastkarskich i cukierniczych, wina, wyrobów garmażeryjnych, olejów roślinnych (w tym oliwy z oliwek), ziół i przypraw, przetworów zbożowych, przetworów rybnych, przetworów mlecznych, miodu, fermentowanych napojów winiarskich, dań dla dzieci, a także świeżych owoców i warzyw oraz ziemniaków. Ponadto zweryfikowano oznakowanie soków i nektarów, syropów owocowych, cukru, wyrobów mlekopodobnych oraz słonych przekąsek - wyliczał inspektor.

Ogółem w wyniku tych kontroli stwierdzono, że 1,5 proc. partii artykułów rolno-spożywczych nie odpowiadało deklarowanym cechom organoleptycznym, czyli mniej więcej tyle, co rok wcześniej; 14,4 proc. partii wyrobów zbadanych laboratoryjnie posiadało parametry fizykochemiczne niezgodne z przepisami o jakości handlowej lub z deklaracją producenta (podobnie jak w 2019 r.).

21,9 proc. skontrolowanych partii artykułów rolno-spożywczych było nieprawidłowo oznakowanych, w porównaniu do 2019 r. ich udział zwiększył się o 1,6 p.p.; 13 proc. skontrolowanych partii świeżych owoców i warzyw było niewłaściwie oznakowanych, a 0,6 proc. partii nie spełniało wymagań jakościowych; 10,7 proc. skontrolowanych partii ziemniaków było niewłaściwie oznakowanych, przy czym wszystkie partie spełniały wymagania jakościowe, w porównaniu do kontroli z 2019 r. udział nieprawidłowości w zakresie znakowania zmniejszył się aż o 21,5 p.p. (w 2019 r. wynosił 32,2 proc.) - poinformował Romaniuk.

W I kw. 2021 r. IJHARS sprawdzał jakość handlową przetworów warzywnych, koncentratów spożywczych (majonezy, musztardy, sosy) i jaj. Ogółem skontrolowano 490 podmiotów, w tym 366 sklepów i 124 producentów.

Jak poinformował Romaniuk, z tych kontroli wynika, że 1,6 proc. partii artykułów rolno-spożywczych nie odpowiadało deklarowanym cechom organoleptycznym; 12,7 proc. partii wyrobów zbadanych laboratoryjnie posiadało parametry fizykochemiczne niezgodne z przepisami o jakości handlowej lub z deklaracją producenta; 36,2 proc. skontrolowanych partii artykułów rolno-spożywczych było nieprawidłowo oznakowanych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRAWO I DOTACJE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.