Plantatorzy buraka cukrowego i producenci soków przeciwni podatkowi od cukru



PAP - 25 stycznia 2020 10:07


Krajowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego (KZPBC) i Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) są przeciwni propozycji wprowadzenia dodatkowej opłaty cukrowej. Zaproponowane przez resort zdrowia rozwiązania negatywnie wpłyną na uprawę buraków i produkcje owoców.

"Związek, podobnie jak pozostałe organizacje rolnicze i sadownicze, w tym Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS), podziela argumentację, że cel ustawowy nie zostanie osiągnięty. Doświadczenia innych państw pokazują, że rozwiązania fiskalne są nieskuteczne w kształtowaniu postaw prozdrowotnych, w tym walce z otyłością. Propozycje te przede wszystkim uderzają w polską branżę zajmującą się uprawą buraka cukrowego i wykorzystującą ten surowiec w produkcji napojów" - napisano w przysłanym w piątek do PAP komunikacie.

Chodzi o projekt ustawy, który znajduje się w konsultacjach publicznych, o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumentów. Projekt przewiduje m.in. 70 lub 80 groszy opłaty za słodzony napój.

"Wprowadzenie podatku cukrowego będzie miało bardzo negatywny wpływ nie tylko na konkurencyjność zakładów produkujących nektary owocowe, warzywne i owocowo-warzywne, ale dla całej branży zajmującej się uprawą i zagospodarowaniem buraka cukrowego" - zauważył prezes Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego (KZPBC) Krzysztof Nykiel. Jego zdaniem, wprowadzenie tego opodatkowania przyczyni się do "gigantycznego" zmniejszenia zapotrzebowania na buraki cukrowe, a ostatecznie zagraża dalszej przyszłości krajowej produkcji tego surowca.

Prezes Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków Julian Pawlak zaznaczył, że obawy o przyszłość sektora podzielają również sadownicy polskich owoców, w szczególności jabłek i owoców miękkich. Przedstawiciel branży wskazuje, że de facto podatek cukrowy jest podatkiem nakładanym na polskie owoce.

"Dodatkowa opłata spowoduje drastyczny spadek zapotrzebowania na owoce i warzywa dla przetwórstwa o co najmniej 95 tys. ton rocznie. Dotyczyć to będzie w pierwszej kolejności kluczowych polskich owoców - jabłek oraz owoców miękkich, jak: czarna porzeczka, aronia, wiśnia, malina" - podkreślił Pawlak.

KUPS zwraca uwagę, że ustawa uderza w polski przemysł przetwórczy i jego zaplecze surowcowe - sadownictwo. "Podatek cukrowy dyskryminuje branżę napojową, gdyż projekt w sposób wybiórczy i dyskryminacyjny obciąża tylko jedną kategorię spożywczą - branżę, która zużywa tylko ok. 19 proc. cukru spożywanego w Polsce", natomiast inne branże zużywające cukier nie będą opodatkowane.

KZPBC, jak i KUPS i inne organizacje rolnicze przesłały swoje stanowisko w ramach konsultacji społecznych, do Ministra Zdrowia oraz Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.