Pawiński na EEC Online: Susza może totalnie zmienić sytuację cenową na rynku owoców i warzyw (wideo)

Autor: www.portalspozywczy.pl 19 maja 2020 19:00

Pawiński na EEC Online: Susza może totalnie zmienić sytuację cenową na rynku owoców i warzyw (wideo) Krzysztof Pawiński, prezes Maspex Wadowice

- Zagrożenie suszy i nowe, nieznane dotąd zagrożenie dostępności pracowników sezonowych może totalnie zmienić sytuację cenową na rynku owoców, warzyw ale też i zbóż i innych podstawowych upraw – mówił podczas EEC Online, Krzysztof Pawiński, prezes grupy Maspex Wadowice.

- Branża spożywcza była odporna na klasyczne kryzysy, które znaliśmy do tej pory. Jednak pandemia Covid-19 nie jest klasycznym i cyklicznym finansowym kryzysem. Mamy do czynienia ze zdarzeniem społecznym, który odciska już bardzo głęboki ślad na gospodarce. Relacja zwrotna jest odwrotna do tego co obserwowaliśmy wcześniej. Nie mam więc w sobie tej pewności, że branża spożywcza będzie tą, która nie ucierpi w skutek pandemii. Na pewno zostanie dotknięta, choć być może stopień tego okaleczenia będzie inny niż w przypadku innych uczestników rynku. Sklepy spożywcze cały czas były czynne - z ograniczeniami, z ograniczoną przepustowością, ale to nie było to, co dotknęło inne branże, które nie mogły sprzedawać swoich produktów – komentuje Krzysztof Pawiński, który jest gościem EEC Online.

Branża spożywcza wydaje się być strategiczną w kontekście pandemii. - Proszę sobie wyobrazić jak wyglądałaby nasza rzeczywistość gdybyśmy - jako branża spożywcza - nie mogli zapełnić sklepowych półek? - mówi Pawiński. - Bezpieczeństwo żywnościowe naszego kraju nie jest w żaden sposób zagrożone - dodaje.  

Zdaniem Krzysztofa Pawińskiego, na sytuację firm z branży spożywczej wpłynie także przestój w turystyce i HoReCa. 

- HoReCa i vending nie są dominującymi kanałami sprzedaży dla naszej branży, ale są istotne. Ich zamknięcie jest bolesnym ciosem, ponieważ nie ma pomysłu na to jak ten utracony rynek “odrobić”. Hotele, restauracje i wszystko co jest związane z ludzką mobilnością i podróżowaniem cierpią nieporównywalnie bardziej niż branża spożywcza - komentuje.

Wyzwaniem branży spożywczej na 2020 rok jest nie tylko pandemia koronawirusa, ale także susza, która wpłynie na wzrost cen żywności.

- Mamy do czynienia z bardzo dużym ryzykiem skokowych wzrostów cen żywności - i to nie wynikających z jej niedoborów, ale ze zmniejszonej podaży surowców. Już teraz obserwuje się zmiany cenowe na rynku owoców i warzyw. To pokazuje, że oczekiwania dotyczące tegorocznych zbiorów nie są optymistyczne. Do tej pory ten rynek był bardziej zależny od punktowych zdarzeń klimatycznych, takich jak przymrozki. Natomiast zagrożenie suszy i nowe, nieznane dotąd zagrożenie dostępności pracowników sezonowych może totalnie zmienić sytuację cenową na rynku owoców, warzyw ale też i zbóż i innych podstawowych upraw – podkreśla prezes Maspeksu.

Pandemia to jeszcze jedno wyzwanie - utrzymanie produkcji, logistyki i eksportu - w końcu żywności nie da się produkować zdalnie…

- Zawirowania związane z globalną gospodarką i remodelowaniem łańcuchów powiązań na skalę daleko międzynarodową czy raczej międzykontynentalną raczej nie powinny w sposób istotny wpłynąć na nasze łańcuchy dostaw. Wytwarzamy nasze produkty na bazie lokalnych surowców na bazie lokalnych miejsc ich przetworzenia i sprzedajemy w regionie. Mieliśmy niepokojące zjawiska na początku pandemii, kiedy zamknięcie sanitarne granic doprowadziło praktycznie do zatrzymania transportu towarowego. To całe szczęście zostało bardzo szybko rozwiązane - to negatywne zjawisko trwało dwa może dwa i pół dnia. Widzieliśmy jednak jak gigantyczny wpływ to miało na możliwości handlowe w regionie, w Unii Europejskiej. Jeśli uda nam się utrzymać sprawną logistykę, a wszystko na to wskazuje, to wtedy możemy mówić o bezpieczeństwie zaopatrzenia w żywność w regionie i bezpieczeństwie naszych biznesów – podkreśla Krzysztof Pawiński.

WIĘCEJ NA TEMAT

PRAWO I DOTACJE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.