
Organizacja Oxfam naświetla problem złych warunków pracy z jakimi przychodzi się zmagać pracownikom sezonowym podczas zbiorów szparagów w Niemczech.
Zaniżone płace, niewystarczające ubezpieczenie zdrowotne i wysokie koszty zakwaterowania są powszechne w Niemczech podczas zbiorów szparagów, warzyw i truskawek - wynika z badania przeprowadzonego przez Oxfam. Pracownicy sezonowi w rolnictwie mają do czynienia z "systematycznie obniżanymi płacami i mało przejrzystym systemem stawek godzinowych i akordowych". Jest to wynik nowego badania przeprowadzonego przez Oxfam i Fair Farming Initiative, na które powołuje się "Der Spiegel".
Te "niezrównoważone" warunki nie są odosobnionymi przypadkami. - Pracownicy regularnie narzekają na nieprawidłowe informacje podczas rejestrowania godzin pracy, co oznacza, że muszą pracować więcej niż im płacą – powiedział Benjamin Luig z Fair Farming Initiative. - Dziesięć godzin ciężkiej i monotonnej pracy fizycznej jest częścią codziennego życia w niemieckim rolnictwie - dodał.
Według badania, kolejnym problemem są wysokie potrącenia z pensji, np. za zakwaterowanie. - Jedna z firm bierze 40 euro za metr kwadratowy baraku bez kuchni. Tymczasem średni czynsz w centrum Monachium wynosi 23 euro. Wykorzystuje się tutaj wszelkie możliwości pozbawiania ludzi ich godziwych zarobków – skrytykował Steffen Vogel, doradca Oxfam ds. globalnych łańcuchów dostaw i praw człowieka w sektorze rolnictwa. Zwraca też uwagę na skandaliczne warunki mieszkaniowe, jakie są proponowane pracownikom - pisze "Der Spiegel".
Badania Oxfam i Fair Farming Initiative pokazują również, że pracownicy są nieodpowiednio ubezpieczeni. Większość nie ma pełnego ubezpieczenia zdrowotnego lub twierdzi, że nie ma go wcale. Duża część zatrudniona jest w modelu pracy krótkookresowej. Dla tych pracowników firmy zazwyczaj wykupują prywatne grupowe ubezpieczenie zdrowotne, które oferuje znacznie mniejszy zakres usług niż ubezpieczenia ustawowe. Niektórzy pracownicy sezonowi zgłaszali, że sami muszą pokrywać koszty leczenia.
Niemieckie Stowarzyszenie Rolników (DBV) sprzeciwia się tym tezom. - W Niemczech pracownicy sezonowi otrzymują stawkę godzinową co najmniej 12 euro, często nawet znacznie wyższą. To znacznie więcej, niż płaci się w większości krajów europejskich – powiedział zastępca sekretarza generalnego DBV, Udo Hemmerling w rozmowie z "Der Spiegel". - Higiena i bezpieczeństwo pracy są zawsze traktowane jako najwyższy priorytet - dodał.
Ponadto wielu pracowników pracuje w tych samych firmach od wielu lat. - Gdyby nie znaleźli dobrych warunków pracy w tych firmach i nie byli dobrze opłacani, z pewnością dawno zmieniliby pracę – dodał Hemmerling.
Twórcy badania uważają niemieckie supermarkety za częściowo winne sytuacji siły roboczej, ponieważ "płacą rażąco niskie ceny za szparagi, truskawki i warzywa". Zdaniem Oxfam sieci wywarły w ten sposób ogromną presję cenową na gospodarstwa, którą przerzuciły na robotników rolnych.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
CHF
4,61 -0,16%
GBP
5,21 -0,01%
USD
4,15 -0,82%
ON
6,13 -2 gr
LPG
2,92 -2 gr