Koronawirus a produkcja żywności. Główne wyzwania (wideo)

$data.author.description Autor: www.portalspozywczy.pl 30 marca 2020 14:09

Koronawirus a produkcja żywności. Główne wyzwania (wideo) Co mogłoby pomóc firmom spożywczym teraz i w perspektywie kilku najbliższych tygodni?

Andrzej Gantner, dyrektor generalny i wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności tłumaczy, że branża spożywcza stara się zawczasu przewidywać potencjalne problemy i zagrożenia, dlatego organizacje branżowe występują z szeregiem pytań do urzędów i resortów na temat tego, jak organizować pracę w całym łańcuchu żywnościowym, by podczas nasilającej się epidemii nie doszło do rozerwania łańcucha dostaw i zatrzymania produkcji.

Co mogłoby pomóc firmom spożywczym teraz i w perspektywie kilku najbliższych tygodni? - Przede wszystkim przedsiębiorstwa oczekują jasnej komunikacji ze strony odpowiednich instytucji, takich jak Główny Inspektorat Sanitarny, Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Główny Inspektorat Weterynarii co do wszelkich procedur, jakie powinno się stosować w firmach spożywczych na wypadek pojawienia się koronawirusa - mówi Andrzej Gantner.

- Mamy bardzo dużo pytań, na które nie znamy w tej chwili odpowiedzi: jak organizować pracę zakładu, jeżeli wśród załogi pojawi się przypadek koronawirusa? W jaki sposób przeprowadzać dezynfekcję i kto ma potem dopuścić zakład z powrotem do produkcji? Czy będziemy mieli priorytetowy dostęp do środków ochrony osobistej dla pracowników, do testów dla pracowników, do środków do dezynfekcji, ponieważ wszyscy doskonale wiemy, że zakłady przetwórcze, szczególnie te większe, praktycznie bez tego nie mogą funkcjonować - zaznacza wiceprezes PFPŻ.

- Może się na przykład okazać, że duży zakład przetwórczy stanie z tak banalnego powodu, jak ten, że pracownicy, którzy idą na linię produkcyjną, nie mają zapewnionych maseczek, czepków i odzieży ochronnej. To wszystko są wymogi związane nie tylko z koronawirusem, ale w ogóle wymogi dotyczące produkcji żywności – mówi.

- Mamy szereg pytań dotyczących, jak będzie mógł funkcjonować zakład, gdy znajdzie się w tzw. strefie zero, czyli kompletnego ograniczenia ruchu - czy będzie trzeba mieć specjalne przepustki, czy zostanie zapewniony dostęp do transportu surowców i potem transportu produktów. Na to wszystko ciągle nie mamy odpowiedzi - dodaje.

- Jako grupa organizacji zaproponowaliśmy Ministerstwu Rozwoju, że przede wszystkim chcielibyśmy, aby został powołany koordynator ds. utrzymania ciągłości produkcji żywności i dystrybucji, ponieważ branża żywnościowa jest strategiczną dla społeczeństwa polskiego. Utrzymanie dostępu do żywności jest kluczowe nie tylko dla bezpieczeństwa żywnościowego obywateli, ale również dla utrzymania ładu społecznego - podkreśla wiceprezes PFPŻ.

Gantner apeluje, aby niezwłocznie wypracować nowe rozwiązania systemowe oraz procedury. - Jeżeli dojdzie do rozszerzenia epidemii, do sytuacji kryzysowych, nieposiadanie tych procedur i odpowiedzi może sparaliżować funkcjonowanie firm - podsumowuje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRAWO I DOTACJE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.