Komisja rolnictwa uchwaliła dezyderat ws. zwiększenia produkcji roślin białkowych

Autor: PAP 16 grudnia 2020 09:49

Sejmowa komisja rolnictwa jednogłośnie opowiedziała się we wtorek za przyjęciem dezyderatu skierowanego do ministra rolnictwa ws. zwiększenia wykorzystania krajowych roślin białkowych jako komponentu pasz.

Pomysłodawcą był Zbigniew Dolata (PiS). Dezyderat ma wspierać działania resortu rolnictwa w zwiększeniu pozyskania i wykorzystania krajowych surowców białkowych.

W dokumencie tym podkreślono, że komisja rolnictwa "bardzo wysoko ocenia wyniki badań naukowców zaangażowanych w realizację programu i stwierdza, że w sposób istotny przyczynił się do zwiększania możliwości bezpieczeństwa białkowego kraju". Wskazano, że badania te wykazały, iż realne jest znaczące ograniczenie importu śruty sojowej GMO na cele paszowe i zastąpienie tego komponentu krajowymi surowcami białkowymi, co przyczyni się do wzrostu dochodów polskich rolników.

Komisja rolnictwa wnioskuje w dezyderacie o zapewnienie środków na kontynuowania badań naukowych nad zwiększeniem wykorzystania krajowego białka paszowego i uwzględnienie w nowym programie Rozwoju Obszarów Wiejskich 2020-2027 znaczącego wsparcia uprawy roślin wysokobiałkowych. Chodzi o zastąpienie mechanizmu obliczania dopłat na podstawie areału zasiewów ilością oferowanej produkcji towarowej.

W dezyderacie proponuje się też uwzględniania narodowego celu wskaźnikowego, który obligowałby firmy paszowe do wykorzystywania krajowych źródeł białek przy produkcji pasz w określonej przez ministra rolnictwa co roku wysokości, co miałoby służyć stymulacji popytu.

Kolejna podpozycja - to wsparcie rynkowe m.in. poprzez promowanie produktów mięsnych wytworzonych z surowca bez użycia śruty GMO.

Dolata, przedstawiając dezyderat podkreślał, że wszystkie kraje UE importują soję dla celów paszowych i w żadnym kraju europejskim nie poradzono sobie z tym problemem. W tym kontekście Polska jest prekursorem, choć programy badawcze nad alternatywnymi dla soi źródłami białka trwają od kliku lat. "To na naszych rozwiązaniach próbują się wzorować inne kraje Unii" - zaznaczył poseł.

Posiedzenie komisji rolnictwa poświęcone było omówieniu realizacji programu wieloletniego (2016-2020) "Zwiększenie wykorzystania krajowego białka paszowego dla produkcji wysokiej jakości produktów zwierzęcych w warunkach zrównoważonego rozwoju". Celem programu było stworzenie warunków do zmniejszenia importu białka paszowego o ok. 50 proc.

Polska importuje rocznie ok. 2,5 mln ton genetycznie modyfikowanej śruty sojowej. Wykorzystuje się ją do produkcji pasz dla drobiu i trzody chlewnej. Obecnie śruta sojowa i słonecznikowa stanowią ponad 70 proc. białka używanego do produkcji pasz w Polsce. Na import tych surowców wydaje się ok. 4 mld zł. W grudniu Sejm przedłużył o kolejne dwa lata do 1 stycznia 2023 r. zakaz stosowania śruty sojowej GMO.

Jak poinformowała wiceminister rolnictwa Anna Gembicka, program obejmował cztery kategorie prac: doświadczenia z zakresu genetyki i hodowli roślin strączkowych, prace dotyczące agrotechniki upraw i oceny ich opłacalności i z zakresu żywienia drobiu i trzody chlewnej w gospodarstwach ekstensywnych oraz zagadnienia ekonomiczne i analityczne dotyczące opłacalności upraw roślin białkowych. Koszt wyniósł ponad 30 mln zł.

Wiceminister podkreśliła, że działania popularyzujące uprawę roślin białkowych podjął także resort rolnictwa. M.in. wprowadzono znakowania "wolne od GMO". Ma to szczególne znaczenie dla produktów pochodzenia zwierzęcego, które pochodzą od zwierząt karmionych paszami bez organizmów genetycznie zmodyfikowanych.

WIĘCEJ NA TEMAT

PRAWO I DOTACJE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.