KE opublikowała kodeks praktyk enologicznych



farmer.pl - 06 grudnia 2019 10:21


Po opublikowaniu nowych przepisów w celu uproszczenia i wyjaśnienia praktyk produkcji wina w UE w czerwcu 2019 r. oraz zgodnie z wymogami tych przepisów Komisja Europejska opublikowała we wszystkich językach UE szczegółowe akta Międzynarodowej Organizacji ds. Winorośli i Wina (OIV ) kodeks praktyk enologicznych - czytamy w serwisie farmer.


Umożliwi to producentom wina szybkie zidentyfikowanie dozwolonych praktyk w UE, a także wszystkich powiązanych wymagań.

Określono praktyki enologiczne, podkreślono ich cele, a także warunki użytkowania i rodzaje win, do których się odnoszą. Obejmują one różne rodzaje fermentacji, obróbki, pasteryzacji lub sposoby zakwaszania lub odkwaszania wina.

Nowe zasady przyjęte na początku tego roku były ostatnim krokiem w dostosowaniu prawodawstwa dotyczącego wina do traktatu lizbońskiego przez Komisję Europejską. Upraszcza to wymagania dotyczące produkcji wina, jednocześnie zwiększając spójność między z jednej strony praktykami enologicznymi UE, a z drugiej strony międzynarodowym kodeksem praktyk enologicznych i międzynarodowym kodeksem enologicznym Międzynarodowej Organizacji ds. Winorośli i Wina.

Przed tym prawodawstwem zaktualizowano przepisy dotyczące następujących elementów prawodawstwa UE dotyczącego wina w celu dostosowania go do traktatu lizbońskiego:

- prezentacja i etykietowanie wina,

- zezwolenia na nasadzenia winorośli,

- kontrole w celu uniknięcia oszustw w sektorze wina,

- rejestr winnic i

- dokumenty towarzyszące przywozowi i wywozowi.

Unia Europejska jest wiodącym na świecie producentem wina. W latach 2014-2018 średnia roczna produkcja wyniosła 167 milionów hektolitrów. Odpowiada za 45 proc. światowych obszarów uprawy winorośli, 65 proc. produkcji, 60 proc. światowej konsumpcji i 70 proc. eksportu.

Od czasu pierwszej wspólnej organizacji rynku (CMO) w 1962 r. Rynek wina znacznie się rozwinął. Ostatnia reforma sektora wina przyjęta w 2008 r.

Czytaj więcej w serwisie farmer.