
Komisja Europejska zdecydowała się opóźnić o pół roku publikację kontrowersyjnego raportu na temat potencjalnych skutków strategii „od pola do stołu” - wynika z dokumentów, do których dotarli dziennikarze.
Sensacyjne wieści na temat długo oczekiwanego raportu Komisji Europejskiej na temat skutków strategii "od pola do stołu" ujawnił specjalizujący się w tematyce UE serwis Euractiv.
Okazuje się, że choć raport był gotowy do publikacji w styczniu, unijni urzędnicy zdecydowali o opublikowaniu dokumentu dopiero w sierpniu. Euractiv dotarł do noty skierowanej do komisarza UE ds. rolnictwa Janusza Wojciechowskiego przez dyrektora generalnego DG AGRI (Dyrekcji Generalnej) Wolfganga Burtschera.
Notatka, datowana i podpisana elektronicznie przez Burtschera 13 stycznia, informuje komisarza o stanie prac nad badaniem i wyznacza jego tymczasową datę publikacji jako koniec stycznia. Co ciekawe, w liście dodano ostrzeżenie, że „potrzebna jest uważna interpretacja tych wyników” ze względu na "delikatny charakter treści raportu."
W raporcie stwierdzono, że poprawie ochrony środowiska będzie towarzyszyć 10 proc. zmniejszenie produkcji rolnej w UE, w tym zmniejszenie produkcji mięsa o 15 proc.
Wśród swoich ustaleń raport stwierdził, że niezależnie od scenariusza, osiągnięcie celów zrównoważonego rozwoju zawartych w strategii 'Farm to Fork' spowoduje spadek produkcji o 5-15 proc. we wszystkich sektorach.
Zgodnie z nową oceną dokonaną przez wewnętrznych naukowców Komisji Europejskiej, cele zrównoważonego rozwoju w sektorze rolno-spożywczym są możliwe do osiągnięcia, ale istnieje ryzyko, że zostaną osłabione przez politykę handlową Wspólnoty.
Wiadomość ta wydaje się potwierdzać pogłoski, że decyzja Komisji o opublikowaniu raportu bez fanfar w środku lata – co zaniepokoiło wiele zainteresowanych stron – była decyzją polityczną.
Więcej na portalspozywczy.pl!
CHF
4,70 -0,26%
GBP
5,26 -0,51%
USD
4,29 0,29%
ON
7,65 2 gr
LPG
3,20 4 gr