
- Chcemy zainwestować pokaźną kwotę, którą udało się zawrzeć w ramach KPO, czyli 4,5 mld zł, w przetwórstwo, głównie przetwórstwo lokalne, tak aby dawać rolnikom możliwość zbytu produktów oraz wzmocnić sektor spożywczy i przetwórczy – powiedział podczas sesji inauguracyjnej Forum Rynku Spożywczego i Handlu „Żywność w świecie VUCA: trendy, rynek, prawo” Ryszard Bartosik, sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
- Chcemy wspierać branżę spożywczą poprzez dwa kluczowe programy: Krajowy Plan Odbudowy oraz Polski Ład Rolnictwo. Te dwa programy, europejski oraz rządowy, są zbieżne - mówił Ryszard Bartosik.
- Wsparcie dla branży przewidzieliśmy również w Polskim Ładzie, gdzie przygotowaliśmy szczegółowe zapisy dla rozwoju sektora rolno-spożywczego. Chcemy przede wszystkim, aby przetwórnie były bliżej producenta i rolnika, aby skrócić łańcuchy dostaw. Liczymy na zainteresowanie przetwórców, grup producenckich, biznesu. To ważne, aby chłodnie, magazyny, ubojnie, powstawały blisko producentów. Często jest potrzeba modernizacji takich obiektów, aby mogły działać w terenie. Chcemy pomóc producentom rolnym także poprzez krajowy plan strategiczny. Wszystkim zależy na zdrowej żywności i na tym, aby nie pokonywała setek kilometrów, zanim trafi na stół. Zależy nam na odporności tej branży na przyszłe kryzysy – dodał wiceminister rolnictwa.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,70 -0,26%
GBP
5,26 -0,51%
USD
4,29 0,29%
ON
7,65 2 gr
LPG
3,20 4 gr