Andrzej Gantner, PFPŻ na EEC: Trzeba poznać ocenę skutków Zielonego Ładu

$data.author.description Autor: www.portalspozywczy.pl 11 września 2020 11:34

Andrzej Gantner, PFPŻ na EEC: Trzeba poznać ocenę skutków Zielonego Ładu Andrzej Gantner, dyrektor generalny, wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców

Strategia Europejskiego Zielonego Ładu w założeniach wygląda bardzo dobrze, ale trzeba się zastanowić, jakie skutki przyniesie dla każdego z europejskich krajów, ponieważ może się okazać, że zastosowanie niektórych jej założeń może przyczynić się do zmniejszenia konkurencyjności polskiego sektora rolno-spożywczego – mówił Andrzej Gantner, dyrektor generalny, wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców podczas debaty „Rolnictwo i przemysł wobec zmian klimatu” w trakcie XII Europejskiego Kongresu Gospodarczego.

- Dawno temu wymyślono Wspólną politykę rolną (WPR) po to, aby po II wojnie światowej Europejczycy mieli zapewnioną żywność. Można zadać pytanie, po co powstała strategia Zielonego Ładu i do czego ona może doprowadzić – mówił Andrzej Gantner, dyrektor generalny, wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców.

Dodał, że w kierunku, który wyznacza Zielony Ład, powinien iść cały świat, ale tak się zapewne w najbliższym czasie nie stanie.

Prelegent tłumaczył, że trzeba spojrzeć na konkretne założenia strategii "Od pola do stołu", z których część wydaje się być niepokojąca. Nie mogą bowiem obowiązywać te same zasady dla wszystkich państw Unii Europejskiej, ponieważ UE nie jest monolitem ani gospodarczo, ani społecznie, ani pod względem struktury rolnej, ani produkcji rolnej.

– Są potężne różnice pomiędzy siłą nabywczą konsumentów, pomiędzy strukturą produkcji rolnej, potężne różnice w stopniu zorganizowania rynków rolnych. To, co jest dobre dla Holendrów, może zniszczyć polskie rolnictwo. Przestaniemy być konkurencyjni, chcąc wdrożyć te założenia. Diabeł tkwi w szczegółach – tłumaczył.

Podkreślił, że ważne jest, abyśmy mogli wszyscy zapoznać się z oceną skutków Zielonego Ładu dla każdego kraju. Może się bowiem okazać, że skutkiem wdrożenia tej strategii będą straty w rolnictwie, wzrost kosztów surowca i zwiększenie cen żywności.

– Chciałbym zobaczyć skutki 25 proc. powierzchni gruntów rolnych pod uprawę ekologiczną: jaki będzie spadek plonów, jaka będzie ilość dostępnych surowców, jaki będzie wzrost cen dla konsumentów, jakie będą straty w produkcji żywności. Chciałbym zobaczyć, czy polski konsument będzie w stanie kupować tę żywność – wymieniał.

Więcej na www.portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRAWO I DOTACJE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI