Zwiększa się powierzchnia upraw Minikiwi w Polsce

Autor: www.sadyogrody.pl 30 września 2021 15:35

Zwiększa się powierzchnia upraw Minikiwi w Polsce Przybywa upraw Minikiwi w Polsce/ fot. sadyogrody

Owoce minikiwi zyskują w Polsce na znaczeniu w uprawie towarowej dzięki zaangażowaniu plantatorów. Jesteśmy tu pionierami, podobnie jak w przypadku jagody kamczackiej, której już jesteśmy największym producentem na świecie.

Minikiwi ma wielkość dużego agrestu i ma dość swojsko brzmiącą nazwę. Jest to kuzyn kiwi, od którego bardzo się różni. Wygląda jak kiwi, ale ma gładką skórką, dzięki czemu może być jedzone bez obierania, w całości, z bogatą w antyoksydanty skórką.

Minikiwi jest coraz chętniej uprawiane w Polsce, na coraz większej powierzchni, która już dziś czyni nas jednym z większych producentów na świecie. Coraz więcej plantatorów widzi sukces pionierów. W tym roku polskie owoce dostępne są nie tylko w Lidlu, Biedronce, Kauflandzie, Stokrotce, Carrefour czy Netto, ale także w wielu mniejszych sieciach i sklepach osiedlowych – z satysfakcją mówi prof. Piotr Latocha, który od 25 lat prowadzi selekcję odmian nadających się do uprawy towarowej i wspiera środowisko polskich plantatorów.

MiniKiwi jest produktem całkowicie naturalnym, powstałym bez ingerencji człowieka. Ojczyzną jest Azja, gdzie rośliny wspinają się po drzewach i zaroślach. Dopiero od niedawna pojawiło się w sprzedaży w Polsce, w Nowej Zelandii, Chianch, Stanach Zjednoczonych i krajach Europy Zachodniej.

Plantacje MiniKiwi w Polsce

W Polsce minikiwi jest uprawiane w różnych rejonach. Dominujące to region Grójecko-warecki i Wielkopolska. Uprawiane są odmiany Weiki, Geneva, Bingo. Ta ostatnia odmianą została wyhodowana w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Dlaczego to owoc warty zauważenia i spróbowania? Po pierwsze dlatego, że jest bardzo smaczny, po drugie, dlatego, że jest niezwykle wartościowy.
-MiniKiwi pomaga naturalne wzmacniać odporności w okresie jesiennym. Regularne spożywanie tych owoców powoduje wzmocnienie układu odpornościowego. To jest bomba witaminowa, która zapewnia odporność– dodaje prof. Piotr Latocha.

- MiniKiwi trzeba jeść miękkie i schłodzone. Owoce są bardzo aromatyczne i mają słodki, intensywny smak. Mają kształt kulisty lub wydłużony, barwę zieloną lub czerwoną. Są to cechy odmianowe - mówi Czesław Kawalec, plantator MiniKiwi.

- Pierwsze owoce, jakie zebraliśmy rozdałem jako reklamę. Dzisiaj te owoce można już spotkać w wielu sklepach i wielu sieciach. Według badań Kantar już co 9 Polak spróbował lub je owoce mini kiwi. Bardzo nas plantatorów to cieszy– puentuje Czesław Kawalec.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI