
Zbieranie czereśni w nocy poprawia jakość i morale pracowników. Sprawdziła to firma Jealous Fruits z Kanady, która zaczęła zbierać czereśnie w nocy, kończąc wczesnym rankiem.
- W 2020 roku przeprowadziliśmy nocną próbę zbiorów z 90 zbieraczami i byliśmy bardzo zadowoleni z wyników – mówi Julie McLachlan z firmy. - Zaobserwowaliśmy znaczną poprawę morale pracowników i zarobków, a także poprawę jakości zapakowanych czereśni - dodaje.
Zbieracze firmy są bardzo zadowoleni z pracy w najchłodniejszej porze, zachwyceni dłuższą zmianą, która daje możliwość zwiększenia zarobków. Zmiana trwa od północy do 9 rano, z możliwością przedłużenia o godzinę w razie potrzeby.
- Ponieważ nasze zbiory trwają tylko 7 tygodni, bardzo ważne jest, aby nasi pracownicy zajmujący się zbiorami, mogli zmaksymalizować swoje zarobki. Ponadto niezwykle ważne jest również, abyśmy zbierali wszystkie nasze wiśnie w optymalnej dojrzałości, utrzymując zbiory zgodnie z harmonogramem – powiedział McLachlan.
Zbieracze wyposażeni są w dwie czołówki, aby odpowiednio oświetlić owoce, drabinę i gałęzie. Jak się okazuje, zbieraczom łatwiej jest zobaczyć owoce w nocy przy świetle czołówki, niż w ciągu dnia, kiedy świeci ostre słońce. Pracownicy noszą odblaskowe paski, aby nie zostali potrąceni przez traktory. Dodatkowo firma posiada dobrze oświetlone są ciągniki, przyczepy i miejsca załadunku.
Zbiór w najchłodniejszych godzinach dnia ma również pozytywny wpływ na jakość owoców. - Owoce o temperaturze miazgi od 15 do 18 stopni C są znacznie bardziej odporne na uszkodzenia, które mogą powstać podczas zbioru - skomentował McLachlan. Podczas zbioru albo nie ma słońca, dzięki czemu zarówno czereśnie, jak i jej ogonki są świeże. Owoce o niższej temperaturze miazgi są również przyjazne dla środowiska, zmniejszając zużycie energii w zakładzie pakującym.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
CHF
4,72 -0,03%
GBP
5,34 -0,33%
USD
4,35 -0,57%
ON
7,01 -9 gr
LPG
3,16 -2 gr