Zbiór czereśni nocą - lepsza jakość owoców i chętni pracownicy

Autor: freshplaza.com 21 lipca 2021 15:59

Zbiór czereśni nocą - lepsza jakość owoców i chętni pracownicy Nocne zbiory czereśni; fot. unsplash.com

Zbieranie czereśni w nocy poprawia jakość i morale pracowników. Sprawdziła to firma Jealous Fruits z Kanady, która zaczęła zbierać czereśnie w nocy, kończąc wczesnym rankiem.

- W 2020 roku przeprowadziliśmy nocną próbę zbiorów z 90 zbieraczami i byliśmy bardzo zadowoleni z wyników – mówi Julie McLachlan z firmy. - Zaobserwowaliśmy znaczną poprawę morale pracowników i zarobków, a także poprawę jakości zapakowanych czereśni - dodaje.

Nocne zbiory owoców

Zbieracze firmy są bardzo zadowoleni z pracy w najchłodniejszej porze, zachwyceni dłuższą zmianą, która daje możliwość zwiększenia zarobków. Zmiana trwa od północy do 9 rano, z możliwością przedłużenia o godzinę w razie potrzeby.

- Ponieważ nasze zbiory trwają tylko 7 tygodni, bardzo ważne jest, aby nasi pracownicy zajmujący się zbiorami, mogli zmaksymalizować swoje zarobki. Ponadto niezwykle ważne jest również, abyśmy zbierali wszystkie nasze wiśnie w optymalnej dojrzałości, utrzymując zbiory zgodnie z harmonogramem – powiedział McLachlan.

Zbieracze wyposażeni są w dwie czołówki, aby odpowiednio oświetlić owoce, drabinę i gałęzie. Jak się okazuje, zbieraczom łatwiej jest zobaczyć owoce w nocy przy świetle czołówki, niż w ciągu dnia, kiedy świeci ostre słońce. Pracownicy noszą odblaskowe paski, aby nie zostali potrąceni przez traktory. Dodatkowo firma posiada dobrze oświetlone są ciągniki, przyczepy i miejsca załadunku. 

Zbiór czereśni w nocy a jakość owoców

Zbiór w najchłodniejszych godzinach dnia ma również pozytywny wpływ na jakość owoców. - Owoce o temperaturze miazgi od 15 do 18 stopni C są znacznie bardziej odporne na uszkodzenia, które mogą powstać podczas zbioru - skomentował McLachlan. Podczas zbioru albo nie ma słońca, dzięki czemu zarówno czereśnie, jak i jej ogonki są świeże. Owoce o niższej temperaturze miazgi są również przyjazne dla środowiska, zmniejszając zużycie energii w zakładzie pakującym.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.