Włochy: Znaczny spadek produkcji gruszek



www.fresh-market.pl za freshplaza.com - 09 października 2019 14:52


Włoska organizacja Organizzazione Interprofesionale Pera przeprowadziła pierwszą ocenę kampanii włoskiej gruszki w 2019 roku i zgłosiła niespotykany spadek produkcji tego owocu.
Deficyt produkcji był już widoczny w pierwszych szacunkach na początku lipca, ponieważ produkcja krajowa została wówczas obliczona na 511 tys. ton z powodu złej pogody i problemów z zapylaniem - informuje fresh-market.pl na podst. freshplaza.com.

Obecnie oszacowano produkcję gruszek we Włoszech na około 365 tys. ton w porównaniu z 730 tys. ton w roku 2018 i 934 tys. ton w 2011 roku. W regionie Emilii-Romanii produkcję oszacowano na około 243 tys. ton w porównaniu z 357 tys. ton oszacowanymi na początku lipca.

- Ta różnica między wczesnymi szacunkami a danymi dostępnymi obecnie wynika z poważnych problemów spowodowanych przez pluskwiaka Halyomorpha halys i alternarię, których nie można było przewidzieć trzy miesiące temu - wyjaśnia prezes OI Pera, Gianni Amidei.

Więcej na fresh-market.pl.