
Według włoskiego stowarzyszenia producentów jabłek Assomela, chociaż dane nie są jeszcze ostateczne, to zwłaszcza w przypadku niektórych regionów i późnych odmian, włoska produkcja jabłek będzie zgodna z sierpniowymi szacunkami - podaje FreshPlaza.
Włoski sezon jabłkowy 2020/21 rozpoczął się w dość szybkim tempie a według zaktualizowanych danych przedstawionych 1 listopada, produkcja krajowa ma wynieść około 2,1 mln ton.
Jeśli chodzi o współczynnik odmian, produkcja Golden Delicious jest obecnie znacznie poniżej średniej, ale odnotowano nowy rekord zarówno dla odmiany Gala, jak i odmian klubowych. Jeśli chodzi o odmianę Gala, młode sady mogą doprowadzić do nasycenia rynku tą odmianą. Trend nowych odmian klubowych jest pozytywny i potwierdza uznanie tych odmian przez konsumentów.
Mrozy, grad i szkodniki miały mniejszy wpływ na plony niż oczekiwano i tylko na ograniczonych obszarach, a klimat, pozwalał na dobre dojrzewanie owoców i osiągnięcie dobrej jakości we wszystkich regionach produkcyjnych.
Z tych powodów wolumen owoców na lokalnym rynku będzie nieco wyższy niż oczekiwano i osiągnie nieco ponad 1,8 mln ton.
Pod względem produkcji ekologicznej Włochy ogłaszają nowy rekord produkcji wynoszący ponad 185 000 ton, czyli prawie 9% całkowitej produkcji.
W UE wielkość produkcji jest obecnie potwierdzona na poziomie około 10,7 mln ton, przy znacznym spadku produkcji francuskiej i hiszpańskiej, co jest korzystne dla włoskich operatorów i ma wpływ zarówno na bezpośredni handel z Francją i Hiszpanią.
CHF
4,70 -0,26%
GBP
5,26 -0,51%
USD
4,29 0,29%
ON
7,65 2 gr
LPG
3,20 4 gr