Warto postawić na produkcję porzeczek deserowych?

Autor: Krystyna Zagórska 08 lutego 2022 14:52

Warto postawić na produkcję porzeczek deserowych? Czy warto postawić na produkcję porzeczki na rynek świeży?/ fot. shutterstock

Na rynku porzeczek produkowanych na potrzeby przemysłu przetwórczego panuje duża niestabilność cen. Plantatorzy poszukują alternatyw. Dobrym pomysłem wydaje się być uprawa szpalerowa porzeczek z przeznaczeniem na rynek świeży.

Brak opłacalności produkcji porzeczek do przetwórstwa skłania plantatorów po poszukiwania nowych źródeł dochodu. - Ceny oferowane plantatorom za porzeczki deserowe pozwalają na opłacalna produkcję i inwestycje w gospodarstwo. Rośnie popularność tych owoców wśród konsumentów oraz zainteresowanie odbiorców handlowych – mówił podczas Kongresu Jagodowego 2022 dr inż. Piotr Baryła z UP w Lublinie, prezes Polskiego Stowarzyszenia Plantatorów Porzeczek.

Według dr Piotra Baryły uprawa szpalerowa porzeczki daje dobre perspektywy. - Podaż tych owoców jest niewielka a zainteresowanie sieci porzeczką deserową wzrasta. Przy odpowiednim doborze odmian sprzedaż świeżych owoców jest możliwa przez kilka miesięcy w roku (start od połowy czerwca – przy właściwym systemie przechowywania – nawet do marca).

Inwestuj w swoje gospodarstwo, zobacz jakie to proste!

Szpalerowa uprawa porzeczek na rynek świeży

Wysokiej jakości owoce porzeczki deserowej można uzyskać tylko z upraw szpalerowych. Rośliny sadzi się do gruntu lub donic i prowadzi przy trwałych konstrukcjach ( na 1,2 lub 3 pędy główne). Materiał szkółkarski do zakładania tego typu uprawy powinien być odwirusowany i odpowiednio uformowany. Niestety w polskich szkółkach dostępność tego typu sadzonek nie jest duża, dlatego zachodzi konieczność importu materiału szkółkarskiego z zagranicy.

Plantacje muszą być zabezpieczone przed deszczem, podobnie jak większość upraw owoców z przeznaczeniem na rynek deserowy. Miniony rok pokazał, że intensywne opady deszczu w okresie dojrzewania owoców, mogą doprowadzić niemal do całkowitej utraty plonu. Dlatego krzewy najlepiej prowadzić pod daszkami, w tunelach lub szklarni. Przy takim typie uprawy niezbędna jest fertygacja oraz dodatkowe zabiegi ochrony i biostymulacji, uwzględniające także biologiczne rozwiązania. Panujący pod osłonami mikroklimat, obecność owadów zapylających w połączeniu z ochroną i biostymulacją pozwala uzyskać grona pełne, długie i nieprzestrzelone o wyrównanych jagodach, wysokiej jakości wymaganych na rynek deserowy (w celu zachowania jakości – plony maksymalnie na poziomie około 20 t/ha).

Decydując się na uprawę porzeczki szpalerowej trzeba mieć na uwadze wysokie koszty założenia i prowadzenia plantacji (sadzonki, konstrukcje, osłony oraz zbiór ręczny).

Dobór odmian porzeczki na plantacje szpalerowe

Nieliczne odmiany porzeczki spełniają wysokie wymagania rynku owoców deserowych. Obecnie mało jest przydatnych odmian porzeczki czarnej i białej, więcej jest natomiast odmian porzeczki czerwonej. Numerem jeden jest Rovada, której owoce w polskich warunkach dojrzewają w 3 dekadzie lipca bez stosowania osłon. Odmiana spełnia wymagania pod względem wymaganej długości gron, wyrównania jagód, stabilności i regularności plonowania, odporności na choroby (w latach z małą ilością opadów nieco większa jest podatność na amerykańskiego mączniaka agrestu). Owoce można kierować do bezpośredniej sprzedaży, ale również dobrze się przechowują w warunkach kontrolowanej atmosfery (nawet do 8 msc przy odpowiednio dobranej technologii).

W grupie odmian wczesnych do bezpośredniej sprzedaży znajduje się Jonkheer van Tets, jedna z najwcześniejszych odmian porzeczki czerwonej. Owoce dojrzewają w 2-3 dekadzie czerwca bez osłon. Tworzy długie ale często mocno przestrzelone grona - typowo pod przemysł, ale dzięki odpowiedniej biostymulacji i prowadzeniu krzewów, plantatorzy uzyskują grona wysokiej jakości. Odmiana jest wrażliwa na wszelkie warunki stresowe, niesprzyjający klimat (osypywanie kwiatów i zawiązków). Charakteryzuje się bardzo silnym wzrostem, dlatego też wymaga specjalnego formowania i cięcia. Zdrowotność tej odmiany jest na zadowalającym poziomie.

Kolejną propozycją jest Junifer, druga pod względem dojrzewania odmiana porzeczki czerwonej, w Polsce mało znana. Owoce dojrzewają na początku lipca (bez osłon). Tworzy krótsze grona od odmian Jonkheer van Tets i Rovada, ale jagody osiągają znacznie większe rozmiary. Charakteryzuje się bardzo słabym wzrostem. Na plantacjach w otwartym gruncie (bez osłon) jest bardzo wrażliwa na wiosenne przymrozki, także dość duża jest wrażliwość tej odmiany na amerykańskiego mączniaka agrestu. Krzewy są dość silnie zasiedlane przez mszyce (nie tylko pędy wierzchołkowe ale i grona z owocami).

W uprawach szpalerowych na świecie można spotkać także inne odmiany porzeczki czerwonej, m.in. Rolan, której owoce dojrzewają po odmianie Junifer w 1 dekadzie lipca, Roodneus -dojrzewanie jagód kilka dni przed odmianą Rovada,  Red Poll dojrzewa w 3 dekadzie lipca, zaś Augustus - najpóźniejsza odmiana porzeczki czerwonej - w 1 dekadzie sierpnia.

Blanka jest jedną z nielicznych odmian porzeczki białej, którą można wziąć pod uwagę na plantacje szpalerowe. Niestety w Polsce materiał szkółkarski jest mocno zawirusowany, bardzo trudno jest zdobyć sadzonki wysokiej jakości. Owoce dojrzewają w 2-3 dekadzie lipca bez stosowania osłon. W pełni dojrzałe mają kolor "słomkowy”. Odmiana tworzy bardzo długie, ale mocno przestrzelone grona. Jest dość odporna na choroby grzybowe. Charakteryzuje się bardzo silnym wzrostem.

Inne odmiany porzeczki białej, które można przeznaczać pod uprawy szpalerowe to Victoria, Primus, Orion.

W segmencie porzeczki czarnej na ten moment nie ma odmian, które w 100 proc. spełnią wysokie wymagania rynku owoców deserowych. Porzeczka czarna krótka się przechowuje (maksymalnie 30 dni). Większość odmian tworzy mniejsze owoce i krótsze grona. Poważne problemy występują też z wielkopąkowcem porzeczkowym.

Z odmian porzeczki czarnej można się zainteresować wczesną odmianą szkocką Big Ben, o bardzo dużych owocach (średnio 2,3 g) oraz polską odmianą Bona, o dużych owocach ale krótkich gronach. Ciekawą propozycją jest odmiana Black Pearls z Nowej Zelandii o dużych owocach (10-12 jagód w gronie). Dostępne są także odmiany polskie: Gofert (długie grona) i Tihope (większe owoce), ukraińskie o dużych owocach: Saniuta i Czereszniewa oraz odmiany rosyjskie: Dikovinka i Viper.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI