Unia Europejska produkuje ok. 10,5% globalnej produkcji gruszek. Pierwsze w UE pozostaną Włochy z 21%, tj. dobrze. 429 tys. t produkcji rocznie. Polska odpowiada za ok. 3,3% produkcji unijnej, tj. 74,4 tys. t. Oczekuje się, że większe dostawy w UE zwiększą konsumpcję unijną oraz obniżą import o ok. 14 tys. t do 170 tys. ton. Eksport gruszek pozostanie na poziomie 305 tys. t.
Prognozuje się, że produkcja w Stanach Zjednoczonych, które produkują ok. 3,2% globalnej podaży gruszek, wzrośnie o 9,5%, tj. o 60 tys. t do 720 tys. t, przy dobrych warunkach pogodowych.
USDA podaje, że produkcja w Argentynie wzrośnie o 2,7% do 610 tys. t przy dobrych warunkach uprawowych.
Produkcja w Cyprze ma wzrosnąć szósty sezon z rzędu, o prawie 4% do 550 tys. t.
Produkcja w RPA ma być wyższa i wynieść 410 tys. t. Prognozuje się również, że obszar sadzenia wzrośnie już czwarty rok z rzędu.
Oczekuje się, że rosyjska produkcja spadnie o prawie 15%, tj. o 43 tys. t do 247 tys. t, w wyniku szkód pogodowych w sadach.
Chcesz sprzedać / kupić jabłka i gruszki? Sprawdź możliwości na Giełdzie Rolnej!