W tym sezonie produkcja gruszek w UE wzrośnie o prawie 13,4 proc.



BNP Paribas - 16 grudnia 2020 12:19


USDA przewiduje, że światowa produkcja gruszek w sezonie 2020/21 spadnie o 4,5% tj. o ponad 1 milion t do 22,2 mln t, z powodu mniejszych zbiorów w Chinach. Tymczasem prognozuje się, że produkcja w UE wzrośnie o prawie 13,4%, tj. o 280 tys. t do 2,3 mln t - podaje Karolina Załuska, analityk sektora rolno-spożywczego BNP Paribas Bank Polska SA.

Unia Europejska produkuje ok. 10,5% globalnej produkcji gruszek. Pierwsze w UE pozostaną Włochy z 21%, tj. dobrze. 429 tys. t produkcji rocznie. Polska odpowiada za ok. 3,3% produkcji unijnej, tj. 74,4 tys. t. Oczekuje się, że większe dostawy w UE zwiększą konsumpcję unijną oraz obniżą import o ok. 14 tys. t do 170 tys. ton. Eksport gruszek pozostanie na poziomie 305 tys. t.

Prognozuje się, że produkcja w Stanach Zjednoczonych, które produkują ok. 3,2% globalnej podaży gruszek, wzrośnie o 9,5%, tj. o 60 tys. t do 720 tys. t, przy dobrych warunkach pogodowych.

USDA podaje, że produkcja w Argentynie wzrośnie o 2,7% do 610 tys. t przy dobrych warunkach uprawowych. 

Produkcja w Cyprze ma wzrosnąć szósty sezon z rzędu, o prawie 4% do 550 tys. t. 

Produkcja w RPA ma być wyższa i wynieść 410 tys. t. Prognozuje się również, że obszar sadzenia wzrośnie już czwarty rok z rzędu. 

Oczekuje się, że rosyjska produkcja spadnie o prawie 15%, tj. o 43 tys. t do 247 tys. t, w wyniku szkód pogodowych w sadach. 

Chcesz sprzedać / kupić jabłka i gruszki? Sprawdź możliwości na Giełdzie Rolnej!