Usługi HPP – rewolucyjny model współpracy biznesowej dla producentów żywności i napojów

Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez HPP Services Poland Sp. z. o. o. Sp.k 18 listopada 2020 13:08

Usługi HPP – rewolucyjny model współpracy biznesowej dla producentów żywności i napojów

HPP, inaczej proces paskalizacji to nowoczesna metoda utrwalania żywności. Firma HPP Services Poland umożliwia korzystanie z technologii HPP w branży spożywczej na zasadzie usługi. Klienci mają dostęp do paskalizacji i nie są zobowiązani do zakupu własnej instalacji HPP. Daje to wiele korzyści.

Negatywny wpływ tradycyjnych metod utrwalania na wartość odżywczą oraz cechy sensoryczne żywności sprawia, że usługowa paskalizacja oferowana przez firmę HPP Services Poland jest alternatywą dla producentów chcących zwiększyć atrakcyjność swoich produktów. Producenci mają możliwość zrezygnowania ze stosowania konserwantów oraz obniżającej jakość produktu obróbki termicznej. A wszystko to bez ponoszenia wysokich kosztów inwestycji w urządzenia HPP.

Aby uzyskać więcej informacji na temat paskalizacji usługowej skontaktuj się bezpośrednio z firmą HPP Services Poland - dane kontaktowe znajdują się na końcu artykułu. 

Technologia HPP – charakterystyka i zalety stosowania w produkcji żywności i napojów

Technologia HPP (High Pressure Processing), inaczej zwana paskalizacją, to innowacyjna metoda utrwalania żywności wykorzystująca w tym celu wysokie ciśnienie hydrostatyczne (do 6000 barów). W przeciwieństwie do obróbki termicznej, proces HPP umożliwia przedłużenie trwałości produktu, bez negatywnego wpływu na zawartość witamin, przeciwutleniaczy i innych związków nieodpornych na wysoką temperaturę.

Żywność poddaną utrwalaniu HPP cechuje naturalna świeżość oraz brak utraty walorów smakowo-zapachowych. Brak jej posmaku gotowania, jak ma to miejsce w przypadku pasteryzacji. Wysokie ciśnienie nie wpływa znacząco na substancje niskocząsteczkowe, takie jak naturalne barwniki, czy substancje smakowo-zapachowe. Dzięki temu produkty zachowują swoje naturalne cechy sensoryczne. Obróbka powoduje degradację patogenów, takich jak Listeria czy E.coli oraz drobnoustrojów odpowiedzialnych z psucie się żywności. Zastosowanie paskalizacji umożliwia uzyskanie bezpiecznego produktu, bez konieczności stosowania konserwantów i utraty jakości. Czysta etykieta produktu to znak rozpoznawczy tej technologii. Otwiera to producentom potężne możliwości w otrzymywaniu nowych produktów w kategorii Premium.

W jakich branżach znajduje zastosowanie?

Paskalizacja jest najszerzej stosowana w branży soków oraz przetworów z owoców i warzyw, takich jak hummus, pasty warzywne, musy i przeciery owocowe. Jednak ze świetnym rezultatem można ją również zastosować w produktach mięsnych, owocach morza oraz daniach gotowych. Produkt paskalizowany należy przechowywać w warunkach chłodniczych, ponieważ proces HPP nie jest równoważny z procesem sterylizacji w temperaturze >100˚C. Dzięki paskalizacji np. produkty z owoców i warzyw nie są narażone na starty cennych termolabilnych składników, jak np. witamina C lub beta-karoten, substancji szczególnie wrażliwych na obróbkę termiczną.

Główne zalety HPP:

·  bezpieczeństwo, dzięki eliminacji patogenów oraz drobnoustrojów powodujących psucie się żywności,

·  świeży i naturalny smak, zapach oraz barwa produktów,

·  minimalny wpływ paskalizacji na witaminy, antyoksydanty i składniki mineralne,

·  całkowita redukcja konserwantów i sztucznych dodatków,

·  ułatwiona logistyka i rozszerzenie obszaru sprzedaży.

 Co dzięki współpracy z HPP Services Poland zyskuje Klient?

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.