Uprawa porzeczki czerwonej pod osłonami – jakie odmiany wybrać?



Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl - 10 lipca 2015 11:35


Zastosowanie osłon przy produkcji owoców jagodowych ma na celu wydłużenie okresu ich podaży. Istotnym czynnikiem jest również możliwość poprawy jakości owoców. Osłony są wykorzystywane na plantacjach truskawek, malin i borówki wysokiej. Czy warto postawić na osłony także w uprawie porzeczki czerwonej?

Dużym zagrożeniem w uprawie porzeczki czerwonej są obfite opady deszczu. Osłony w postaci tzw. daszków chronią plantację przed nadmierną ilością opadów, gradem, bądź bezpośrednim promieniowaniem słonecznym. W okresach deszczowych osłony umożliwiają zbiór dojrzałych owoców, a także zapobiegają ich pękaniu czy gniciu.

Porzeczkę czerwoną z powodzeniem można uprawiać na terenie całego kraju. Gatunek ten najlepiej rośnie i plonuje na glebach żyznych, próchnicznych, umiarkowanie wilgotnych. Odczyn gleby powinien być lekko-kwaśny (pH 6,2-6,7). Uprawy nie należy zakładać na glebach zbyt ciężkich, zwięzłych, lub podmokłych.

Plantację porzeczek warto ściółkować, m.in. czarna folią polietylenową, włókniną, bądź ściółkami pochodzenia naturalnego (słoma zbożowa). Ściółkowanie ogranicza rozwój chwastów i wpływa na zatrzymanie wilgoci w glebie.

Daszki rozkłada się na konstrukcji wiosną - przed przymrozkami (koniec kwietnia), a następnie w trakcie zbiorów (lipiec). Zbiór pod osłonami można przeprowadzać nawet przez dwa miesiące, gdyż owoce nie pękają, ani nie gniją. Po zbiorze owoce należy umieścić w chłodni w temperaturze 1 st. C. Porzeczki można dłużej przechowywać w warunkach kontrolowanej atmosfery.

Jakie odmiany porzeczki czerwonej polecane są do upraw pod osłonami?

Odmiana 'Jonkheer van Tets' zaliczana jest do najwcześniejszych odmian w naszym kraju – owoce dojrzewają, równomiernie na początku lipca. Posiada duże, lekko spłaszczone owoce, barwy krwistoczerwonej. Odmiana ta jest ceniona w krajach Europy Zachodniej. Jej owoce z uwagi na wysoką kwasowość są przydatne dla przetwórstwa, jak również mogą być spożywane w stanie świeżym.

Owoce odmiany 'Detvan' są duże, ciemnoczerwone, w smaku słodko-kwaśne i soczyste. Stanowią cenny surowiec dla przetwórstwa, m.in. wyrobu syropów, dżemów, czy konfitur. Również mogą być spożywane jako deserowe. Owoce tej odmiany dojrzewają 3-4 dni po odmianie 'Jonkheer van Tets'.

Podstawową odmianą na rynkach Europy Zachodniej jest również odmiana 'Rovada'. Pora dojrzewania owoców przypada na połowę lipca. Odmiana ta plonuje obficie i regularnie. Posiada duże owoce, w smaku lekko-kwaśne, zebrane w długie, atrakcyjne grona. Owoce tej odmiany można spożywać bezpośrednio w stanie świeżym, jak również kierowane są do przetwórstwa.

Plenną odmianą, wykorzystywaną w głównej mierze w przetwórstwie jest ‘Holenderska czerwona’. Owoce tej odmiany dojrzewają pod koniec lipca, niezbyt równomiernie. Jagody są przeważnie średniej wielkości, jasnoczerwone z połyskiem, w smaku dość ostre, a nawet kwaśne.

Z kolei odmiana 'Tatran' cechuje się dużymi, wyrównanymi, jaskrawoczerwonymi owocami, które zebrane są w długie grona. Jest to odmiana późna - owoce dojrzewają pod koniec lipca. ‘Tatran’ owocuje regularnie i obficie. Owoce tej odmiany przeznaczone są do spożycia w stanie świeżym, jako deserowe.