Uprawa orzechów w skorupce i świeżych – która bardziej opłacalna?

Autor: www.sadyogrody.pl 22 stycznia 2018 15:54

Uprawa orzechów w skorupce i świeżych – która bardziej opłacalna? fot. shutterstock.com

Orzech laskowy zazwyczaj produkowany jest poprzez zbiór w skorupach, aż osiągnie pełną dojrzałość. W ostatnich latach orzechy laskowe świeże „na zielono” (zrywane 2-3 tygodnie wcześniej) coraz częściej pojawiają się na półkach sklepowych. O opłacalności produkcji leszczyny pospolitej, wadach i zaletach uprawy mówił dr Bogumił Markuszewski z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie na TSW 2018 w Nadarzynie.

Świeże orzechy laskowe mogą być gatunkiem perspektywicznym, stanowić dodatkowe źródło dla gospodarstw sadowniczych drobnotowarowych. W ostatnich kilku latach wzrasta zainteresowanie uprawą orzechów laskowych na zielono – orzechów nie w pełni dojrzałych, ale posiadających wysoką wartość odżywczą. Dr Bogumił Markuszewski podkreślał, że orzechy laskowe cechuje najwyższa wartość energetyczna i odżywcza ze wszystkich owoców uprawianych w naszej strefie klimatycznej. Nie tylko odmiana ma wpływ na wartość odżywczą orzechów, ale również duże znaczenie ma sposób prowadzenia uprawy, zabiegi agrotechniczne i stanowisko.

100 g orzechów pokrywa 4 dniowe zapotrzebowanie na witaminę E. Orzechy powinny znaleźć się przede wszystkim w diecie dzieci i osób starszych. Nie tylko owoce mają wysoką wartość odżywczą, ale również liście, kora i kotki leszczyny – mogą być stosowane przy różnych chorobach. Orzechy laskowe produkowane w Polsce w chłodniejszym klimacie mają więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych – 18 proc. niż w Europie Południowej i Zachodniej – 9,74 proc.

Zalety uprawy leszczyny pospolitej to przede wszystkim łatwość rozmnażania i generalnie niższe ceny drzewek od jabłoni czy innych gatunków sadowniczych. Łatwiejsza jest również ochrona przeciwko chorobom i szkodnikom. W ostatnich latach obserwuje się duże zainteresowanie krajów wschodnich, trudniej o sadzonki leszczyny, ponieważ znaczne ilości szkółkarze sprzedają na Białoruś czy Ukrainę.

Na plantacje towarowe należy przeznaczać plenne odmiany, tj. Kataloński, Olbrzymi z Halle, Barceloński, Nottinghamski, Webba, Trapezuński. Regularny i obfity plon orzechów dają odmiany – Kataloński i Webba.

Z sadów leszczynowych na południu Polski w klimacie łagodniejszym uzyskuje się wyższy plon. Część północno-wschodnia kraju mniej sprzyja uprawie tego gatunku. Uszkodzenia mrozowe w 2017 r. spowodowały znacznie słabsze plonowanie w przypadku niektórych odmian. Modna w uprawie odmiana Kataloński jest wrażliwa na skoki temperatury między dniem a nocą (nie tylko w okresie styczeń- marzec, ale także jesienią). Na wzrost opłacalności uprawy mają wpływ zabiegi przyśpieszające i zwiększające plonowanie leszczyny w pierwszych latach po posadzeniu, m.in. odginanie pędów poziomo do przewodnika. Przy uprawie leszczyny trzeba zwrócić uwagę na sposoby utrzymania gleby. Prelegent zaznaczył, że czarna tkanina polipropylenowa przyśpiesza rozpoczęcie wegetacje drzew, co powoduje pękanie pni.

Proces produkcji orzechów w latach mokrych (jak miniony rok) ułatwiają urządzenia do czyszczenia orzechów laskowych oraz maszyny do wyłuskania orzechów z okryw owocowych. Jak uniknąć problemów w przechowywaniu? Polecane warunki przechowywania orzechów w skorupach: 2-4 st. C, 65-75 proc. wilgotność – możliwość magazynowania w pomieszczeniach maksymalnie do 2 lat (nawet 4 lata przy temp. 0 st. C). Orzechów nie zaleca się przechowywać z innymi gatunkami, ponieważ bardzo łatwo wchłaniają zapachy. Świeże owoce laskowe bezpośrednio po zbiorze powinny być przeznaczone do sprzedaży, nie nadają się do dłuższego przechowywania, gdyż szybko tracą masę i pleśnieją.

Zaletą uprawy orzechów laskowych świeżych jest plon wyższy o 30-40 proc. Owoce wcześniej zebrane to niższe straty wynikające z obecności gryzoni, czy ptaków. Cena takich orzechów jest porównywalna do orzechów w skorupie (do momentu kiedy nie ma wyłuskanych).Wadą produkcji tej formy orzecha są wyższe koszty ochrony i zbioru, który musi być przeprowadzony ręcznie. Do uprawy świeżych orzechów laskowych można przeznaczać odmiany wielkoowocowe: Kataloński, Barceloński, Olbrzym z Halle lub odmiany wcześnie dojrzewające: Mogulnus, Nottinghamski oraz Syrena.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.