Trwają zbiory derenia jadalnego

Autor: Agrobiznes w TVP 20 września 2021 13:59

Trwają zbiory derenia jadalnego Zbiory derenia jadalnego w pełni. W Polsce zwykle trwają od połowy sierpnia do połowy września. / fot. shutterstock

Może owoce derenia jadalnego wyglądają egzotycznie ale ich uprawa w Polsce ma bardzo długą tradycję. Gatunek ten wraca do łask – informuje Agrobiznes w TVP.

Zbiory derenia jadalnego w pełni. W Polsce zwykle trwają od połowy sierpnia do połowy września. Zbierane są ręcznie tak by uzyskać najlepszą jakość owoców. Dariusz Matysiak uprawia derenia jadalnego w sposób ekologiczny. Na plantacji rosną odmiany wielkoowocowe polskie, ukraińskie i owocujące nieco później austriackie.

Uprawa derenia jadalnego ma też swoje minusy – to wczesne kwitnienie. Bywa więc, że pogoda nie pozwala owadom zapylić kwiatów więc też drzewa obficie nie zaplonują. Niewątpliwym zaś plusem są właściwości derenia zwłaszcza obniżanie cholesterolu czy wysoka zawartość żelaza.

Więcej w programie Agrobiznes w TVP. 

Dereń jadalny ma szansę stać się przyszłością w nasadzeniach towarowych

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI