Truskawki po szwajcarsku – systemy uprawy, dobór odmian, główne problemy w ochronie (zdjęcia)

Autor: Doradca Jagodowy 15 października 2020 11:18

Pomimo klimatu cechującego się dużą wilgotnością powietrza wiosną i jesienią plantatorzy szwajcarscy nie zgłaszali większych problemów z opanowaniem szarej pleśni (Botritis cinerea). Podobnie bezproblemowo opanowuje się tu presję przędziorka i roztocza, głównie za sprawą ogromnej ilości akarycydów dopuszczonych do upraw gatunków jagodowych. Szwajcaria nie będąc członkiem Unii Europejskiej dopuszcza do stosowania znacznie więcej chemicznych środków ochrony roślin. Zdecydowanie większe problemy sprawiają choroby oraz szkodniki tzw. „gorącego lata”: mączniak (Spharotheca macularis) , wciornastki (Trips) oraz muszka plamoskrzydła (Drosophila suzukii) (fot. 12-15). Szczególnie presja muszki plamoskrzydłej przysparza kłopotu w ostatnich latach, co jest głównie powodem zupełnego braku niskich temperatur zimą w tym rejonie. W Szwajcarii, podobnie jak w pozostałych krajach borykających się z presją tego szkodnika, nie ma „złotego środka” niwelującego problem. Plantatorzy starają się ograniczyć straty w plonie poprzez:
- regularny, codzienny zbiór owoców,
- usuwanie z plantacji owoców przejrzałych,
- stosowanie pułapek feromonowych,
- opryski z użyciem wapna węglanowego (ok 2,0 kg na ha w 1000 litrach wody), które po naniesieniu na rośliny w formie oprysku tworzy biały nalot w założeniach działający repelentnie na szkodnika.

Pomimo, iż jest to zabieg z użyciem substancji będącej jednocześnie zarejestrowanym dodatkiem do żywności (E 170) po wykonaniu oprysku wymagane jest zachowanie dwudniowego okresu karencji w zbiorach owoców.

Szwajcarski rynek truskawki

W Szwajcarii truskawki uprawia się na ok 500 ha. Produkcja na takim areale zaspokaja ok 25% zapotrzebowania na ten owoc. Pozostałe 75% zapotrzebowania pokrywa import z zagranicy. Przeciętny mieszkaniec Szwajcarii spożywa rocznie średnio ok. 2.7 kg świeżych owoców truskawki. Plantatorzy starają się jak najwięcej owoców oferować w sprzedaży bezpośredniej, przejmując tym samym marże pośredników. Ogromną popularnością cieszą się samoobsługowe sklepy zlokalizowane przy plantacjach, gdzie kupujący ma do wyboru cały asortyment owoców prosto z plantacji (fot. 16-17). Sklepy takie często nie są w ogóle obsługiwane przez sprzedawcę, a kupujący sam reguluje należność w stojącym wpłatomacie. Część owoców trafia do sieci marketów w bardzo atrakcyjnych cenach: owoce „premium” sprzedawane są po ok. 20 CHF za kg (średnia cena detaliczna w sezonie 2020). Kraj ten dość szczelnie chroni swój rynek przed zalewem tańszych owoców z Holandii, Hiszpanii lub Niemiec. Od połowy maja do końca sierpnia obowiązuje całkowity zakaz importu truskawki do Szwajcarii. W pozostałych miesiącach firmom zajmującym się importem przyznawane są rygorystyczne limity na przywóz owoców, które określane są comiesięcznie po uwzględnieniu bieżącej produkcji rodzimej. Restrykcje te mają na celu zagwarantowanie zbytu owoców pochodzących z gospodarstw szwajcarskich. Podobne restrykcje dotyczą rynku owoców maliny.

Szwajcarzy bardzo przyjaźnie odnoszą się do Polaków i wysoko cenią pracowników z Polski. Z ust jednego z Rodaków pracujących na odwiedzanej plantacji usłyszeliśmy historię, iż dwa lata temu jego pracodawca odwiedził wszystkich swoich pracowników w Polsce. Postanowił osobiście zobaczyć jak mieszkają jego pracownicy, poznać ich zwyczaje aby zapewnić im warunki pobytu w Szwajcarii możliwe jak najbardziej zbliżone do ich rodzinnych domostw. Na odwiedzanych plantacjach pracownicy z Polski stanowili od 60 do 100% załogi, piastując również odpowiedzialne stanowiska menadżerskie. Pozostali pracownicy rekrutują się głównie z Portugalii oraz krajów byłej Jugosławii i Rumunii. Regulaminowy dzień pracy w szwajcarskim rolnictwie trwa 11 godzin, z godzinną przerwą na lunch między 12:00 a 13:00 a standardowa stawka godzinowa to 14,5 CHF brutto.

Zespół Doradcy Jagodowego składa serdeczne podziękowania panu Remigiuszowi Pacynie, menadżerowi plantacji Bereenland, za ogromną pomoc w organizacji wizyty

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.