
Francuscy plantatorzy truskawek pozostawiają na polach duże ilości owoców, które gniją - informuje serwis Freshplaza.
Ze względu na wysoką temperaturę truskawki we Francji bardzo szybko dojrzewają. Plantatorzy nie są w stanie zebrać wszystkich owoców, gdyż te dojrzewają szybciej, niż można je zerwać. Przez to plantatorzy pozostawiają na polach gnijące truskawki.
Wysokie temperatury obecne są w południowo-wschodniej i południowo-zachodniej Francji od końca kwietnia i tym samym przyspieszyły produkcję truskawek, które dojrzewają dwa razy szybciej niż zwykle.
Ponadto supermarkety odmawiają przyjmowania przejrzałych truskawek. Wymagają solidnych owoców, które wytrzymają transport i przechowają się przez kilka dni.
CHF
4,66 0,21%
GBP
5,42 -0,54%
USD
4,45 0,35%
ON
7,92 13 gr
LPG
3,54 -3 gr