
Eksperci i przedstawiciele branży truskawkowej z Francji, Włoch, Portugalii i Hiszpanii przeprowadziła analizę sezonu, wyszególniając największe problemy i obawy.
Grupa ds. truskawek z Francji, Włoch, Portugalii i Hiszpanii, podkreśliła że w ubiegłym sezonie nastąpił spadek eksportu, głównie z powodu przeciwności klimatycznych na początku i końcu sezonu.
Na posiedzeniu delegaci z francuskiego sektora truskawkowego zwrócili uwagę na trudności produkcyjne minionego sezonu, który zakończył się 69 000 ton przeznaczonych wyłącznie do spożycia krajowego, choć pokrywały one jedynie 55% zapotrzebowania. Francja podkreśliła „strach” przed niepewnością w tym sezonie. Areał francuskich truskawek pozostaje niezmieniony.
Delegacja włoska zwróciła uwagę, że chociaż dane za ostatni sezon nie są jeszcze dostępne, wszystko wskazuje na spadek eksportu, zwłaszcza w krajach takich jak Niemcy i Szwajcaria z powodu silnej greckiej konkurencji; towarzyszył wzrost importu o 25%, głównie hiszpańskich truskawek, spowodowany spadkiem produkcji lokalnej z powodu niesprzyjających warunków pogodowych.
Delegacja portugalska poinformowała, że ostatni sezon truskawkowy w ich kraju zakończył znacznym spadkiem z powodu zmian klimatycznych.
Pomimo znacznego wzrostu areału truskawek w ostatnich latach Portugalia podkreśliła, że musi nadal importować produkty, głównie z Hiszpanii, w celu zaspokojenia całego krajowego popytu, podkreślając, że w ubiegłym sezonie „ ze względu na spadek produkcji, wyższe koszty i rosnącą wymagania klientów były bardzo skomplikowane.”
Nie przegap najważniejszych wiadomości
CHF
4,69 -0,26%
GBP
5,31 -0,13%
USD
4,29 -0,25%
ON
6,75 -6 gr
LPG
3,11 -1 gr